2016. december 28., szerda

Harag vagyok (Bosszúra törve)

Elképesztő, hogy A Maszk rendezője és a Ponyvaregény sztárja több mint 20 év után ezzel a filmtragaccsal örvendeztettek meg. A Bosszúra törve olyan Elrabolva-klón, amely mindent összekotor az akciófilmes klisékukából, kirakva belőlük valamit, amibe 1 pillanatig nem képes életet lehelni. John Travolta kubikos munkát is vállalhatna azzal az erővel, amit itt belead a színészkedésbe, a többiek pedig láthatatlanok. 


Stanley Hill felesége a kormányzó könyvelője, de amikor újratalálkoznak, a nőt meggyilkolják. Bár az államban épp tetőzik a bűnözési  hullám, a férfit megdöbbenti, hogy a rendőrök futni hagyják az elfogott bűnözőt. Stanley egykori kommandós haverjával, Denisszel maga deríti ki, kik segíthetik ennyire a város mocsadékait. 

Egy egész stílusos TV-klipsorozattal indít, ahol különböző tudósítások jelzik a térségben uralkodó kaotikus állapotokat, és hogy a helyi rendőrök mennyire nem tudják kordában tartani a helyi bűnözést. De rögtön abban a percben, hogy a személyes történettel kezd foglalkozni, a film teljesen elveszíti a figyelmünket. Van itt minden:
  • ex-rendfenntartó átlagpasi,
  • gyámoltalan átlagfeleség megölése,
  • templomi bűngyónás kiegészítve csipetnyi Bibliával,
  • sötét sikátorok,
  • kemény haver,
  • korrupt zsaruk,
  • táncos csajos lebújok,
  • tetkós morci gangszták, 
  • erkölcskampányos politikus bosszok,
etc.

A színészi játék nyomorúságos. Travolta Málna-gyanús alakításán kínomban heherésztem. Legnagyobb jóindulattal se tudtam elhinni tőle a klisé alapszitut, miszerint egy volt hivatásos pisztolyforgató tragikusan elveszíti a párját, és bosszúért lihegve leás az alvilág zegzugaiba, hogy valami zsarolós-összeesküvésbe ásson le.
A vége felé elmotyogott címsor: "Én vagyok Harag." helyett sokkal jobban illene az "Én vagyok Hülye." Hillnek egyfolytában fogni kell a kezét, miközben a bosszúján buzgólkodik, ami alapból szánalmassá teszi a történetét. Gyatrábban palástolja kilétét és szándékait, mint sok vígjáték-főhős:

üldözöttjei nemcsak őt nyírják majdnem ki többször a legamatőrebb hibák miatt, de a lánya és annak családja is célpont lesz, és valahogy ezen meglepetten tátja a száját. Amikor pedig a sok kínlódás után bevégzi a munkáját, és a kormányzó házánál a rendőrök előtt áll, a marhája még lőni próbál, és lelövik, de persze egyik folyó se halálos. Mindegy...

A Bosszúra törve tényleg nem érdemel jobbat egy Egyesnél. Iszonyú hamis, unásig sablonos, vérszívóan monoton és önálló gondolat híján létjogosultsága sem létezik. 

















Nincsenek megjegyzések: