2021. szeptember 23., csütörtök

Batman: Hush

Sehogy se békülök ki egyes filmbéli nevek magyar elmásításával, pedig nem holmi szakfordítói, bigottul előírásos lencsén át nézem az ilyesmit. Hivatalos szinkronban a magyarosítás olykor kipárol egyfajta szilajságot egyes angol nevekből; ezért hívom Poison Ivy-t "Méregcsók" helyett Méreg/ Mérges/ Mérgező Ivy-nak, a "Lázár-kutat" Lazarusz-Forrásnak/-Katlannak, vagy a "Batman: a Piros sisak ellen" filmcímet "Batman: A Vörös Sisak alatt" vagy "mögött", ami szerintem hangzatosabb és közelebb is áll az eredetijéhez. Elnézést tehát, ha ezzel összezavarnék valakit, vagy ha hozzáállásom a tolmácsszakma szemével nézve pórias, elmaradott, megkésett volna.

"A késésért szíves türelmüket és megértésüket kérjük.
Köszönjük."
:)

Bud's Reviews: BATMAN: HUSH (2019)
A Batman: Hush egy azonos nevű, 12 darabos képregény-széria kapszulafilmje. Alig másfél órás, józan mértékkel egyensúlyozza a drámát az akcióval, van hangulata és tempója, a gotham-i városkép és az emberfigurák rajzolása impozáns. És mégis, a sötét lovag megannyi filmes kalandja után ez inkább szokványosnak, rutinból összetákolt egyszeri matinénak éreztem, mintsem izgalmas adaléknak a Bat-mitológiához. 

Batman: Hush - All 23 Changes The Movie Makes From The Comic
Bruce egy partin találkozik Selina Kyle-lal, valamint egy régi gyerekkori jóbarátjával, Dr. Thomas Elliot agysebésszel, amikor elszólítja őt a kötelesség: egy látszólag sima emberrablási ügyben felfedezi, hogy Macskanő és Superman is Méreg Ivy tudatbefolyása alatt áll. Ám a növényvilág úrnője maga is csupán eszköz egy Hush nevű új maskarás bűnöző tervében, mely egyetlen nagy macska-egér játék a Denevérember ellen…

Jor-Ellis Island: The Maybe File: Jason Todd's Resurrection
A Lazarusz-forrás felbukkanása egyből igazolta benyomásomat, miszerint a Batman: A vörös sisak mögött lehetett itt a minta: adott egy eleve nem túl népszerű fickó Batman szuperhősi „karrierjéből”, aki a hírhedt sejtregeneráló forrásban mártózva visszanyeri életerejét, radikálisabb és hatékonyabb lesz, mint valaha hitte volna, és bosszújához magára ölti Batman egy másik, még kevésbé ismert, „harmadrendű” ellenfelének személyazonosságát. Ahogy 2010-ben Jason Todd avanzsált az új Vörös/Piros Sisakká, a Batman: Hush lazán Edward Nygma-nak, alias a Rébusznak "ajándékozta Hush nevét. Erről majd mindjárt…

Batman Hush 2019 English Download 1080p WEBRip | MOVIE MASTI
Túl sok a kosztümös szereplő, több, mint azt a történet indokolná. És az írás direkt nem hajlandó tudomásul venni, hogy egyesek puszta fizikai hatalma mekkora teret követelne egy ilyen sok-résztvevős konfliktusban. Ezen lovagoltam már a Batman: A hosszú Halloween 2. részénél is: itt a szereplők egy arasznyit ugyan több személyiséget kaptak, de a dráma zsengébb és felszínesebb. 

MONDO BIZARRO: Quick Reviews: Batman- Hush (2019)
Olyan az egész sztori, mint egy túlépített egérfogó csapda, melyben a labdát egyik szereplő műsorszámáról a másikéra passzolják, de az egésznek valahogy nem lesz ettől pluszsúlya. Bane-nel kezdünk, majd váltunk Macskanőre és Ivy-ra, beköszönünk Superman-nek, aztán előkerül Joker, Rébusz, Éjszárny stb. Egy az, hogy csak Batman-rajzfilmből már tucatnyi darabbal tömtek degeszre minket – vagyis történet- és szereplőárnyalás terén is magasan van már a léc –, és a film is annyi jelmezes ikont töm magába, hogy egyenként nem tud nyomós okot adni egyáltalán az ottlétükre. 

Batman movies: Who is Hush? | I'll Get Drive-Thru

Világos volt, hogy az egész mű a Hush körüli rejtélyen áll vagy bukik majd, és ez itt sajnos nem jött be. Szándékosan nem vizsgáltam át a képregényeket, de így is laposnak tűnt a leütés, hogy Rébuszt és Hush-t egyetlen gonosztevő régi és új álarcává mossák össze. Két képregényfigura egyesítése önmagában nem zavar: Jason Todd, vagy a Batman: Kezdődikben Ducard és Ra’s al Ghul esete érdekes volt, hozzáadott egy-egy antagonista kilétéhez. Itt viszont merő útrövidítés, mely elárulja, hogy a készítők nem láttak fantáziát Thomas Elliot karakterében. Neki a képregényben egyetlen feltűnő ismertetőjegye van: a bebugyolált feje. Pedig dereng, hogy Hush éppolyan ütős sötétebb tükörképe lehetne Batman-nek, mint a legtöbb feldolgozásban Kétarc.


Edward Nygma Hush

Belemagyarázottnak éreztem, ahogy a megújult Rébusz már egyrészt kapásból tudja, kicsoda Batman, másrészt amilyen nyakatekert és logikátlan utakon próbál szemétkedni a filantróp szuperhőssel. Minek neki ennyi bábu a sakktáblán, akiket csak azért vont be a játékába, mert "lenézték őt"? Ennyire sekélyes a gondolatvilága? Vagy akár a riválisaié? Nem a karizmát vagy lélektani hadviselést, hanem egy nárcisztikus alak kicsinyes játszadozását olvastam ki róla és a hű-de-okos tervéről, amely végül úgyis a jó öreg csihi-puhi módszerhez lyukad ki. Rébusz diadalmas beszéde hangzatos, de a kérdőjel-alakú kaszája nélkül nem láttam egyenrangú félnek Batman-nel. 


Shirtless Batman in Hush

Már a 90-es évektől, de A sötét lovag: Felemelkedés óta végképp Selina Kyle a legtöbb rajongó jelöltje Batman végső társául, aki mellett Bruce kiköthet a bűnüldözés napjai után. Érthető, hogy Thomas halála  meg hogy majdnem megölte érte a befeketített Joker-t  ráveszi Bruce-t, hogy felfedje kilétét a nőnek: romantikus párként nagyon bírtam kettejüket! A személyiségük összeillik, készek bírni a másikban, van türelmük a véleménykülönbségekhez. Szakításuk ezzel szemben eléggé összecsapott lett: Macskanő a halálba taszítja Rébuszt, és kiborul, mikor Batman a morális elvein lamentál. "Elvek nélkül nem vagyok jobb náluk."

Batman: Hush Brings the Mystery Back to an Iconic Storyline | DC

Igazából... énszerintem jobban érteni lehet a döntésük okát, mint azt a film ki meri fejezni. Ez a Bruce Wayne nem a küldetése megszállottja: korábban óvatosságból nem akart vakációzni Seliná-val, hisz a bujkáló Hush nyilván tudja a kilétüket. És mintha Selina is érezné, hogy a férfi még nem áll készen kettejükre. De benyomásom szerint nem azért, mert nem hajlandó megváltozni vagy visszavonulni Batman-ként, hanem mert még nem ért eleget, a sok harc nem sokat változtatott Gotham összképén. Talán ha csak negyedórával hosszabb lenne a produkció, ezt alaposabban körüljárhatták volna...


Bud's Reviews: BATMAN: HUSH (2019)

Nem bánom, hogy szerencsét próbáltam ezzel a darabbal, mégha nem is sikerült lenyűgöznie. A cselekmény túl van komplikálva ahhoz képest, milyen homályosak a két főküzdőfél céljai, le van terhelve sok látványnak behozott szereplővel és többnyire nyomaték nélküli fordulattal, amitől 85-90 perces játékidő is szűknek tűnik. Másrészt tetszett a romantikus szál Bruce és Selina között, ahogyan kettős életüket az új kapcsolatukkal próbálták összeegyeztetni, mégha nem is sikerült nekik ezúttal. 


A Batman: Hush-ra egy 3/5-öt adok. Középmezőnybe taksálom.



Nincsenek megjegyzések: