2021. szeptember 5., vasárnap

Batman: A hosszú Halloween - 1. és 2. rész

Van egy pont. A „távoli” jövőben, mikor a rendszer cserben hagy minket. És a szabályok többé nem fegyverek, hanem béklyók, amik a rosszat pártolják.”
   
(A sötét lovag – Felemelkedés)
 
LIGHT DOWNLOADS: Batman The Long Halloween Part One 2021
Első rész
 

Bár egy produkciót se húztam le direkt emiatt, időbe telt elfogadnom az alábbi két trendet:
  1. Review: Batman: The Long Halloween Part 2 | BubbleblabberMikor az egybe túl terebélyes szkriptanyagot két darabban, 1. és 2. részre bontva adják elő (simán megtehették volna ezt Az Igazság Ligája 4 órás snyder-i vágásával), gyakran rendes lezárás nélkül hagyva egyik felét, felvezetés nélkül a másikat.
  2. Naya Rivera's Catwoman Revealed In 'Batman The Long Halloween' Trailer –  Hollywood Life - Pen Pusher HacketteA DC–képregényeket egyenes, más forrás nélküli, minél hívebb rajzfilm–verzióba konvertálják. Mintha a Warner az utolsó ötletmorzsáit élné föl ezzel, csak azért, hogy újabb és újabb Bat-produktumot tolhassanak ki évről évre, hisz az élőszereplős DC-világuk rég szétesett.
Batman: The Long Halloween, Part One' Images Tease a Closer Look at the  Caped Crusader's Allies - News WWC
A The Long Halloween Part 1. és Part 2. a jól megcsinált példa a dupla filmes szerkezetre: meglepően okos krimi, amit előolvasás nélkül lehet követni és élvezni, elmés párbeszédekkel és a felnőtt élet elevenjébe vágó konfliktusokkal. 
Batman: The Long Halloween Post-Credits Scene & Sequel Setup Explained -  Informone
Megjegyzés: a stáblista utáni jeleneteket viszont továbbra is csalásnak, visszaélésnek tartom a néző türelmével. Konkrétan az 1. részét utáltam: léha bemutatkozó az egyik legismertebb Batman-gonosznak, és potyára hülyét csinál Bruce Wayne karakteréből...!

New Images Released for 'Batman: The Long Halloween, Part One' | Animation  World Network
Leírás: A mégcsak rövid ideje ténykedő Denevérember összefog James Gordon hadnaggyal és Harvey Dent kerületi ügyésszel Carmine „A Római” Falcone ellen. A rideg üzletember – aki még Bruce Wayne apjával közösen alapított kórházat Gotham-ben – keresztapaként irányítja „a családot” és a város korrupt tisztviselőit, így sosem tudták őt vád alá helyezni. Felbukkan azonban egy Holiday nevű magányos gyilkos, aki látszólag épp A Rómaihoz közel állókat veszi célba – mindegyiket valamely ünnepnapon…
 
BATMAN : THE LONG HALLOWEEN – Part 1 (2021) – AMBAR CHATTERJEE'S REVIEWS
Nálam stréberebbek biztos kívülről fújják az alapanyagot, annak hírnevét az egyik legjobb DC–képregényként és közvetlen hatását a nolani trilógiára. Leolvasható pár jelenetből, hogy a filmek visszahatottak a sztori mostani, „hívebb” átiratára (pl. Dent és kedvese a felrobbant házuk előtt okos félrevezetés, ha A sötét lovagot igen, de emezt még nem látta a néző)
Batman: The Long Halloween Part One - The characters & drama leave a  stellar impact
Engem viszont azzal győzött meg A hosszú Halloween, hogy a Holiday–bűnügy maga végig érdekfeszítő és fordulatos maradt. Bevonja az embert az érintettek sorsába, és a film végén sem érezni úgy, mintha a történetet ollóval vágták volna el: Alberto Falcone halála a hajón, plusz előtte a vallomása a gyáva életéről kerek lezárást ad az 1. résznek, ami később össze is cseng a 2.-éval.
 
In Batman: The Long Halloween, Part Two Trailer Things Get '2 Faced'
Kicsit már unom, de elfogadtam, hogy a noir-os hangulatért Gotham látképe egyszerre tükrözi a 40-es és a 90-es éveket, ahogy azt már több másik Batman rajzfilm ábrázolta. Pazarul átjön a detektívsztorikra jellemző csendes, elmélkedő visszafogottság,
Who Is Holiday? Batman: The Long Halloween Ending Theories Explained
és maga Batman is most érti meg, hogy nemcsak bunyóban, de nyomozómunkában is túl kell tennie bármely bűnszervezeten, sőt a hatóságokon is. „Nemcsak megtalálni fontos őket. Tudnod kell, miként segítik az ügyedet.” A szereplők megrajzoltságát viszont nem kellett volna ennyire papírlapszerűre venni: a figurák túl kontúrosak, a férfialakok feltűnően szögletesek, sőt néhol úgy mozognak és beszélnek, mint a robotok.
 
Batman The Long Halloween, Part One review |
Nem okozott gondot elhinnem – a harmatgyönge indítékú Joker-t kivéve – a szereplők jellemét és pozícióját a város szövevényes infrastruktúrájában, melynek nagypolgári jellege elég erősen kiütközik: a civil lakosságból jobbára a vagyonos réteget, a középosztályt és a bérenc gengsztereket látjuk. 
Batman: The Long Halloween, Part Two review
Bruce, Jim és Harvey, sőt a maga módján Carmine is elhivatott emberek, akik egész létüket a hivatásukra tették föl, szilárd értékrendet követve dolgoznak és építik egy élet munkáját. Átfedés még köztük, hogy – mint az a nagy leszámolás előtt hangzik el – a nőket kihagyják a játszmából, és az élet főleg Bruce-t és Carmine-t fogja e téren megleckéztetni a 2. részben. 
 
New Images Released for 'Batman: The Long Halloween, Part One' | Animation  World Network
De az 1. rész alatt nem találtam kirívóan ostobának a feleket, csak mert jellemük és világképük foghíjaival eddig nem tudtak szembesülni:
  • Bruce filantrópként naiv, idealista, Batman-ként még nem elég éles logikája és harci szelleme, az öntörvényű Selina Kyle-ban pedig vonakodik partnert látni.
  • Harvey házassága Gildával és Jim apai kapcsolata gyerekeivel is az örökös hadakozás miatt romlik meg a szervezett bűnözés ellen.
  • Falcone pedig "a családról" tartott szónoklatai mögött csak egy maradi diktátor, aki nem tűr maga körül ellenvéleményt, sőt még a gyengéd érzelmek  „gyengeségét” sem.
 
 Batman The Long Halloween Part 2 2021 | The Movie Outlet
Második rész
 

Több szempontból visszacsúszás nekem a 2. félidő a 1.-höz képest. Itt ugyan már az események lánca folyamatosabb, Dent mentális-morális bukása lebilincselő  sőt a cselekmény fő mozgatójává növi ki magát –, a Holiday-rejtély megoldása pedig kijózanítóan keserű. De a történet java már az 1. részben ott van összesűrítve, a 2. rész márcsak a logikus összeomlás, melyet Carmine a saját fejére zúdít, amiért olyan kosztümös flepnisekkel kokettált, mint Méreg Ivy és Rémholló (Madárijesztő).
 
Batman The Long Halloween' Part Two: Ending, Explained - Who was the  Holiday Killer? | DMT
Kevés kézenfekvőbb ürügy akad Batman fél nemeziskészletét 1 helyen fölvonultatni, mint a halloween – gyakorlatilag az amcsi farsang. Tőlük ne sokat várjunk itt: mind sekélyes árnyakként tanyáznak hol emitt, hol amott, hogy végül 1 nagy rakásként rádőljenek az első félidő „hagyományos” főtetűjére. 
Batman: The Long Halloween Part Two trailer hits online
Sokkal érdekesebb lett volna folyamatában látni, ahogy ezek a jelmezes, olykor természetfeletti „szupergonoszok” – akiket a Falcone-féle üzleti bűnözők általában lenéznek –, az alvilág domináns figuráivá emelkednek 1 év alatt, létrehozva a klasszikus felállást köztük és a detektívként már dörzsöltebb Batman között. Itt viszont nincs átmenet: a Kétarccá lett Harvey összecsődíti őket egy közös rajtaütésre, és egyértelmű, hogy szart sem érnek hozzájuk mérve a régi gengszterek.
 
First Clip Drops for 'Batman: The Long Halloween, Part One' | Animation  World Network
Magát Bruce-t sehogy se tudtam megkedvelni vagy úgy igazán tisztelni ebben a feldolgozásban. Végig valahogy olyan újságból kivágott, száraz alaknak tűnt; nem hittem el erről a pedigrés arisztokratáról, hogy az edzett akarat tüze hajtaná arra az önkéntes magánháborúra, amit Batman alakja jelent. 
Batman: The Long Halloween Part 1's Biggest Changes To The Comic
De az 1. résznél ezt még egyensúlyba hozta a nyomozósdi, és hogy a 2 gazdag fiatalember voltaképp egymás tükörképei: Alberto és Bruce sem bírt túljutni az apáikat övező tekintélyen, ám Alberto emiatt a kudarc bűntudatával élt együtt, és halálával Bruce-ban is gyökeret ver ez az érzés: „Azt hittem, meg kell őt állítanom. De megmentenem kellett volna.”  E párhuzamra utal egy okos mondat is az inasától: „Eljön valaha is az idő, mikor az apák bűnei nem a fiaikra szállnak megváltásért?”
 
Batman Long Halloween 2 a at Why So Blu?
De a jellemfejlődésébe rondít, mikor a 2. rész elején húzzák az időt Poison Ivy-val, majd Madárijesztővel. Ivy-t egy az egyben ki kellett volna írni: ez a 0 személyiségű boszorka – aki valahogy indákkal agymos bárki férfit, de csak Bruce-on és Alfred-on teszi meg – 3 hónapig flangált Wayne-nel nyilvánosan, dzsungelt csinált villájából, egy vagyont íratott vele Falcone nevére, de csak MOST leplezi le, és üti ki őt… Selina, a.k.a. Macskanő! 
𝓜𝓲𝓪's tweet - "Batman: The Long Halloween Part 2 out Tuesday! " -  Trendsmap
Az épp felocsúdó Bruce meg újfent reklamál a segítsége ellen; a főhős és a(z első) főgonosz egész mentalitásán érezni ezt a lekezelő felfogást a nők felé. Nem olyan szembeötlően sértő, mint a burton-i Batman visszatérben, de azért tetten érhető.
 
Batman vs Scarecrow Fight | Batman The Long Halloween Part 2 | Batman vs  Scarecrow Full Fight Scene - YouTube
Aztán jön a pániktoxin, a kötelező kör a szülők lelövéséről, Bruce riadt kisfiús képe… és ott is Selina menti meg, nehogy lelepleződjön. 
Batman: The Long Halloween Part 2 - Biggest Comics Changes -  NIGERIAPENNG.COM
A gyerekkori flashback-ek ellenére ez a Bruce Wayne idegen maradt számomra, akinek folyton az ősei emlékét kell istápolnia, nehogy motiváció vagy erkölcsi talaj nélkül maradjon. „Muszáj volt üzletelniük a Falcone-kkal? Vagy úgy akartak örökséget hátrahagyni, hogy összeálltak az ördöggel…? Tudom, hogy egy 25 éves képregény-alapot kellett óvatosan kozmetikázni, de ettől még csalódás nekem a fő protagonista.

Batman: The Long Halloween Part Two Review – Batman Info
Némileg javít ugyan az imidzsén, hogy olyan kegyeletesen bánik a már tönkrement életű gyilkosokkal, csak ez nekem már túl későn jön:
 
1.:
Falcone
 
Judgment Day Arrives In the First Trailer For Batman: The Long Halloween,  Part 2
Biztosítja a haldokló Carmine-t, kinek látszólag már az összes rokona halott, hogy egyik alapszabályát ő is követi: „Azt kapjuk, amit elveszünk.” Nyilván Bruce nem gázolna át ártatlan életeken ezért: a hangsúly a célratörő cselekvésen van, amihez pont Falcone ellen csak 3 férfinak volt bátorsága egész Gotham City-ben.
How Batman: The Long Halloween, Part 2 Differs From the Comic
Fenntartással fogadtam a csavart, hogy Selina Carmine törvénytelen lánya, és végig csak az anyja nevét akarta megtudni tőle. És a toxin alatt Bruce Selinát hallucinálja a saját anyjának… ez így már nagyon predesztinálttá teszi a happy end-et, ahol Bruce és a Falcone-vérvonal 1 még élő tagja úgy köszöntik a batkosztümös kisfiút, mintha már férj és feleség volnának, á lá Thomas és Martha Wayne. Kerek lezárás, csak nagyon… kényelmes.
 
2.:
Kétarc
 
Batman: The Long Halloween, Part 2 Confirms Batman Created Two-Face
Van valami teljesen helyénvaló abban, ahogy Kétarc, Falcone gyilkosa önként adja fel magát, ugyanott, ugyanannak a 2 férfinak, akikkel 1 éve hadat üzentek A Rómainak. Ez máris föléjük emelte őt a szememben: bár a törvényben nem hisz többé, fölfogja, hogy átlépett egy határt, amit a rendszer előtt már nem vállalhat fel. „Meg kellett tenni.” Harvey a 2. részben a legérdekesebb figura, főleg A sötét lovaggal kontrasztba állítva: 
Batman - The Long Halloween Part 2: One of the greatest 'Batman' stories  ever told
itt Harvey és Two-face valóban 2 különálló éntudat, egyikük megszűnik, de az értékrendje maradványa felismerhető az új személyen.
Batman: The Long Halloween, Part 2 Confirms Batman Created Two-Face
Nagyon tetszik, hogy Kétarc itt valódi antihős, és nemcsak a számos Bat-rosszarc egyike, mint a Batman Forever-ben, vagy akár a Batman: The Animated Series-ben. És az is okos inverzió, hogy míg Nolan-nél Batman veszi magára Kétarc gyilkosságait, itt amaz vállalja át Holiday bűnlajstromát, miután rájött a valódi kilétére.
 
3.:
Holiday

Batman: The Long Halloween's Julie Nathanson on Gilda Dent & Secrets
Picit nehéz elhinni, hogy egy olyan vézna nő, mint Gilda Dent, tucatszor is le tudott vadászni fegyveres őrséggel bíró bűncsaládtagokat. Sejtem én, hogy az alibijéhez is felhasználta ezt a benyomást magáról, az előítéletes, „férfiak uralta” Gotham City-ben. Csak a fizikai képesség nem látszik rajta: A rém álarca során Andrea-n elcsíphettük, hogy megvan az ügyessége a sorozatgyilkossághoz.
Batman: The Long Halloween Part 2 Ending Explained | Screen Rant
De azt teljesen átéreztem, ahogy bevallja, hogyan tette tönkre A Római az új életüket Alberto-val, mikor családot alapítottak: a házasságukat érvénytelenítve, gyereküket pedig műtétileg kivájatva az asszony méhéből. Ez bizony maffiamódszer, és van az a pénz/befolyás, hogy büntetlenül megússzák. És szerintem fontos még az, hogy nem teszi képmutatóvá Gildát, ahogy férjeihez viszonyult:
  1. Ha Alberto lenyelte apjának ezt a gaztettét, és máig mellette kuksol, rászolgált a bűnhődésre.
  2. Harvey-hoz pedig előbb státusza, majd a hasonló démonaik miatt került közel, de felismerte, mikor a férfit „megölte” a saját démona. 
Batman: The Long Halloween Part 2 Ending Explained | Screen Rant
Teljes kört leíró tragédia, amin akaratlanul is elgondolkodunk: vajon mi hogyan bírnánk továbbélni ennyi teher, mocsok, csapás és őrület közepette? És ha csak úgy kaphatsz bármi elégtételt, ha elveszed magadnak, joga van-e ítélkezni fölötted holmi törvényszolgának? Ezért sem akadtam fenn azt, hogy Batman végül futni hagyta. 
"Tudnom kell, hogy Holiday végzett."
"Nem "végzett". Vége van."

 
 Batman: The Long Halloween - Part Two (Blu-ray Steelbook) | AVForums

Amilyen trehány a legtöbb mai mozimű megírása, míg itt számos jól kimunkált jelmeztelen figura + közöttük kapcsolódási pont akad, egyesek azt kérdezhetnék tőlem: „Mi mást akarsz még „kellően jó” történetnek?!” Mindkét rész remekül sikerült, komoly és tartalmas darab, csak nem egyforma módon és mértékig: az 1. lassúbb, krimiként viszont jobban működik, a 2.-at pedig a lendület és a szálak korrekt elvarrása segíti. De közben Gordon, Wayne és a kosztümös gonoszok kétdimenziós szükségfigurák maradtak a cselekményben – akár a tragikus sorsú Dent-házaspárhoz mérem őket, akár a bűncsaládokhoz tartozó szereplőkhöz.

A The Long Halloween két fele közül csak a korábbinak adom meg az 5/5-öt, de azért a másik orcáját is bátran ajánlom – nemcsak képregény-rajongóknak. Mindkettő az eddigi legjobb DC animációs produkciók egyike, és simán verik a DCEU bármely tagját, melyben föltűnt a Denevérember.

1 megjegyzés:

ubriggikehara írta...

Top 10 Casinos and Slot Machines Online - JTHub
Slot machines have 정읍 출장샵 the 서귀포 출장마사지 best potential for 군포 출장샵 more entertainment. There are hundreds of different games available 김제 출장안마 to play, and they're also easy 여주 출장안마 to understand and