2021. augusztus 24., kedd

Az Öngyilkos Osztag


THE SUICIDE SQUAD – an Alternative Lens review – Alternative Lens

Oly sok év után végre felvállalták a Warner fejesei, hogy tökhülyék a képregényből készült mozikhoz! Az MCU-t majmoló szuperhős–verzumuk defektjei után már merték nyíltan lenyúlni a Marvel sikerműveinek rendezőit – mint A Bosszúállók Joss Whedon-jét Az Igazság Ligája utolsó perces újraszabásához. Ettől is mókásabb eset a 2016-os Öngyilkos Osztag: a hírhedt antihős-akcióvígjáték – melyről nem 1 szájból hallottam, hogy A galaxis őrzői klónjaként kellett volna remekelnie – hangosat bukott a kasszák, kritikusok és rajongók mércéje szerint is. Erre mit ad Isten: a DC beszerezte az „eredeti” darab rendezőjét az új SS–variánshoz, mely már egyszerre működik folytatásként és a saját lábán megálló solofilm-ként. Tiszta kabaré…

 

The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag filmkritika - Gamekapocs

Olyan hullámvasút rittyentődött Az Öngyilkos Osztag 2.0-ból, mely szilaj, mutatós, brutális, mégis humorerős, és érzéke van az emberség pillanatait a jó helyekre be-beszúrni. James Gunn elszabadult: minden képkocka és fordulat az ő kreatív kontrollját visszhangozza, látható kompromisszumok nélkül. Az amúgy egyszerű történetet és szereplőket vakmerően mozgatják, sőt hullajtják az elején, mégse esik szét vagy siklik árokba a kosztümös dilijárat. Érezni az új darabon, hogy lelkesedésből készült, megkötések nélkül; az első részben még döcögő lendület itt már folyamatos, és okosan kiszámíthatatlan az események menete.

 

The Suicide Squad': DC Film Opens To $26.5 Million At The US Box Office -  Humming Zone

Ami egykor A galaxis őrzőit eladta nekem, az a hihető érzésekkel bíró kirekesztettek csapatdinamikája volt, és Gunn ezt a kulcselemet ide is áthozta. A film marketingszlogenje „Ne kötődj túlzottan!” szó szerint értendő: a Corto Maltese-re küldött 1. hullám tagjai hullanak, mint a legyek a bevezetőben, de a rendező még nekik is gyúrt némi személyiséget és humoros aurát. Sok akciófilm hiszi, hogy képes erre, de piszok ritka, hogy sikerül is neki.

 

Is 2021 The Suicide Squad Connected To The Original? | iconicverge

A Will Smith-es Suicide Squad 4 szereplője tér vissza, ám ezúttal hálásabban bánik velük a rendezés. Margot Robbie hozza mára megszokott energiáját Harley Quinn-ként, és bár karaktere nem mélyebb, mint a Birds of Prey idején volt, szövegei, akciói és interakciói már rendben voltak. A korábban oly semmilyen Rick Flag fokozatosan erősödik meg karakterként, és mire elérkezünk a búcsúhoz, már szimpatizálunk vele. Nanaue-t, alias Király Cápát azonban nagyon fölös adaléknak éreztem itt, még azzal együtt is, milyen fajilag sokrétű bagázs az X-különítmény. Pedig King Shark nálam az egyik legjópofább csapattag a 2019-es Harley Quinn Animated Series-ben, jóllehet ott az SS – 2 évad után – mégcsak egyszer volt megemlítve, poénként.

 

THE SUICIDE SQUAD – an Alternative Lens review – Alternative Lens

Nem fogom mindegyik új figurát meghámozni, amúgy is egyedül az idegi sérült Patkányfogó (ifjabb) olyan közülük, hogy a hagyományos értelemben kötődni tudtam hozzá, és hozzá sem a háttérmeséje miatt. Idris Elba a szigeten vezetővé érő Bloodsport–ja az összefogó kapocs a dilis bagázsban, de főnöke is e célból jelöli őt ki. Süt a karakterről, hogy Will Smith Deadshot-ját helyettesíti a sittes apukaként, aki már szuperhőst is küldött padlóra, de azért kedvelhető benyomást kelt.

 

The Suicide Squad: Amanda Waller Is The Greatest DCEU Villain - Citi Gist

Viola Davis figuráját ezúttal érezhetően fenyegetőbbre hangolták. Amanda Waller a kormányzati szint összes fasisztoid romlottságát megtestesíti; ő a jégvérű főnök, aki Washington szennyesét tisztára mosatja, és több címke közül válogathat, ha másokat célszerűbbnek ítél likvidálni: „engedetlen katona /alkalmazott”, „nemzetbiztonsági fenyegetés”, „járulékos veszteség”, stb. A film legnagyobb feszültségbombáját nem is a végső csata adja Starro, az óriás tudatparazita űrlény ellen, hanem ahogy a krízis előhozza Waller diktátoros arroganciáját:

James Gunn Says Peacemaker Show Is More Grounded Than The Suicide Squad -  Informone

·       előbb ahogy kiderül, hogy az anti-Amerika Kapitánynak beillő Békecsináló az ő B-terveként eltünteti az USA sarának nyomait a Starro körüli űrprojektekben;

·       majd mikor a teljes, már sikerrel helytállt csapatot megölné az agyukba műtött chipekkel, csak mert kiütnének egy szörnyet, ami a város után logikusan a civilizáció egészét leigázná.

 

The Suicide Squad BTS Image Sees Task Force X Bond In The Club - Informone

Ezért sem értek egyet azokkal, akik az új SS-t „agyatlannak” neveznék: az Amerika-kritikus él működik a történetben, nincs nehézkesen túlmagyarázva, ami már a film ütemét és kisugárzását törné meg. Ugyanakkor nem is volt bugyután elviccelve; az mondjuk rohadt jó, ahogy Waller-t egy tökösebb beosztottja a kritikus pillanatban fejbe kólintja, megmentve az Osztag-tagokat a terepen. De érthető, miért ússzák meg a beosztottak: józan ésszel könnyű belátni, hogy Waller hibázott, és ha meg is torolná rajtuk az incidenst, az ő felettesei fejét vehetik, amiért elszalasztotta az azonnali megoldást Starro megfékezésére.

 

THE SUICIDE SQUAD – an Alternative Lens review – Alternative Lens

Ha a stúdió nem is annyira, de mi, nézők profitáltunk a másodszori nekifutásból: míg a 2015-ös Öngyilkos Osztag nekem hullámzott lagymatag és fickós percek között, AZ Öngyilkos Osztag már egységesen mulattató, vérgőzös kirándulás a DC hősmentes zónájába. Fontosabb szereplői fajsúlyosak, a viccek zöme betalál, a cselekmény hajtűkanyarjai okosan vadak. Nem tudom, van-e tervben 3. rész, de a bekrepált DCEU-nak eme fattyúhajtása egyelőre a legéletképesebb.

 

4/5-öt adok rá, jól sikerült képregényfilm!





 

Nincsenek megjegyzések: