2020. július 7., kedd

Úriemberek


Lolo Loves Films: Movie Review: "The Gentlemen" (2020)
Helyeslem, hogy Guy Ritchie nem vacakol többet pedigrés stúdióikonokkal (Sherlock Holmes, Arthur király, Aladdin), hanem próbál visszatérni pályakezdő sikerei receptjéhez. 
Full Crackle Film 【FULL'MOVIE】|OnlInE The Gentlemen [W.A.T.C.H ...
Így is arra számítottam, hogy az Úriemberek végül nem lesz több erőtlen nosztalgiatervnél, ami újralendíteni hivatott egy filmkészítő pályáját. Attól, hogy - mint Scorsese tavaly Az írrel -, Ritchie is túlbuzog majd, hogy megidézze saját régi önmagát, és újabb gengszterfilm-klasszikus helyett csak egy száraz, fakó utánzata lesz legnépszerűbb munkáinak. Szerencsére nem így lett.

The Gentlemen — That Other Movie Blog
Bár Fletcher alakja az elején néha már bosszantott a szüntelen lazáskodásával, ezzel együtt is tetszetős munka lett az Úriemberek. Ritchie-nek sikerült egy nem épp sémás alapot találnia, majd azt kellően kiszámíthatatlan történetté építeni, amit tényleg a szereplők tettei visznek előre - nem pedig az, hogy íróknak görcs állt a kezébe, és nem bírtak leállni a csavargatással. 

Review: In 'The Gentlemen,' Manners Get Tabled : NPR
Az amerikai Mickey Pearson az évek során tetemes vagyont gyűjtött azzal, hogy marihuánát termeszt és árul többek közt a brit elit aranyifjainak. Már a korai visszavonulásra gondol, mikor az általa megsértett főszerkesztő, Nagy Dave ráuszít egy gátlástalan privátszaglászt a sötét ügyleteire. Fletcher külön zsozsót kérvényez Raymond-tól, Mickey jobbkezétől, majd a sztorit megbízója háta mögött továbbpasszolná a filmiparnak. Csakhogy ez a hatalmi játéktól bűzlő ügy még kuszábbá válik, mint arra bármelyikük számított.

Movie Glasses: Hugh Grant Sunglasses in The Movie The Gentlemen
Fletcher éppoly megbízhatatlan narrátorként, mint karakterként: önelégült, simlis szerencselovag, aki azt hiszi, dörzsöltebb a nyakig sáros bűnözőktől. Ray többször kijavítja az ő verzióját a dolgokról, mielőtt nyersen elé tárná, hogy túljárt az eszén. Fletcher gyakorlatilag a direktor szócsöve, akit aztán Ritchie ugyanúgy a sztori hullámaira bíz, mint a többieket. 
The Gentlemen' Is an Early Contender For Most Stylish Film of the Year
Sok mű elcsúszik rajta, mikor a szereplők "ki ver át kit?"-et kezdenek játszani egymással, itt viszont érdekesnek találtam a perpatvart. A keretet adó dumamaraton működik kikacsintásként is az iparág felé, ugyanakkor nem töri meg a film illúzióját (de azért majdnem). A rendező tudja, hogy ez a zsáner már kimerült, klisékkel terhelt, ezt azonban fifikásan kürtöli szét, közben pedig frissen tartja a maga kis krónikáját. Csak pár jelenetnél éreztem, hogy fárad a történet. 

The Gentlemen: Movie Review | The 13th Floor
Matthew McConaughey egy vulkán ebben a produkcióban: kiegyensúlyozott játéka mögött mintha csak várná, mikor jön az a rész, amikor kitörhet. Már a belépőjekor is látszólag szétlövik az agyát, egy Fletcher-nek hibásan rémlő jelenetnél meg mint aki a Ponyvaregényből szabadult, de alapból is bírtam a karakterét. Mickey-ról elhittem, hogy megvan  az esze, önuralma, határozottsága és üzleti érzéke is, hogy pár év alatt feketén tízmillákat szakítson fűvel, és kvázi a privát vevőkörévé tegye egy monarchia úri palántáit. Királynak nevezi magát, és a film ezt kielégítően igazolta is. 

Leather pants worn by Rosalind Pearson (Michelle Dockery) as seen in The  Gentlemen | Spotern
A többieket is jól mozgatja a cselekmény, bár a többségük inkább karikatúra. Mickey és Charlie Hunnam Ray-e mellett Colin Farrell alsó-középosztály-beli Edzője még az, akire végig figyelre érdemesnek találtam. De a törtető Száraz Szem, a faarcú zsidó Matthew, a kokainkeresztapa Lord George vagy Mickey üzletasszony nője Rosalind inkább csak extrák. Eddie Marsan "Nagy Dave"-jével pedig egy olyan bizarr poént sütnek el, amihez képest a Moszad behozása smafu...

Úriemberek 2020 online film és letöltés - videa24hd
Szóval igazán egyedi vagy átütő hozzávalót itt nem nagyon fogunk találni, de ez nem csökkenti a pozitívumok értékét: az alaptörténet érdekes, a kibontása többnyire megtartja a figyelmet, a figuráknak nemcsak a hangjuk és irhájuk, de az elveik, a hűségről alkotott fogalmuk is fontosak (pl. mikor az Edző közli Ray-jel, hogy csak jóvátételből segített, 3 nagy szívesség erejéig). Egyedül a természetesség hiánya zavart gyakran, főleg a párbeszédeknél, de egyes jelenetek is valahogy oda nem illőek voltak számomra (pl. a rappelős videó Mickey egyik fűfarmjáról)


Lolo Loves Films: Movie Review: "The Gentlemen" (2020)


Szórakoztató műfaj- és társadalomkritika az Úriemberek, de mindenek előtt stílusos gengszterkrimi, ami a züllést és erőszakot triviálisnak tekinti, ugyanakkor példázza az agyafúrtság és a hűség fontosságát is. Egy biztos kezű profi tartja a gyeplőt a sablonok, önreflexiók, okos ötletek és stílusos poénok fogatán, és a műfajnak integetve hajt át a célvonalon. 4/5-öt adok rá.



Nincsenek megjegyzések: