2018. május 8., kedd

Rampage - Tombolás



Kánikulában rohantam a moziba, hogy a tüdőmet kiköpve jegyet vegyek a pénztárnál erre a filmre. Ebből ki lehet találni, hogy előzőleg még a poszterét se láttam a Tombolásnak, nemhogy az előzeteseit. És bár a jegyárat nem érte meg, hazugság, hogy nem szórakoztam rajta; annyi helyről, olyan pofátlanul és dübörgő esztelenséggel lopkodja alkatrészeit a Rampage, ahogy a no-go zónákban fosztogatnak ostromállapot idején. És mindezt miért? Hogy mindent visszadobáljon ránk. :)


Davis Okoye volt katona jelenleg állatgondozó, akinek legjobb barátja George, az albínó gorilla. Egy multicég kísérleti anyagát hordozza az a roncs, ami egy űrállomásból pont George élőhelyére zuhan le. George - és két másik állat - az anyag hatására nőni, erősödni és vadulni kezd. A multicég élén álló testvérpár meg akarja szerezni az állatokat, miközben egy korábbi tudósuk, majd a kormányszervek is George nyomába erednek. 


Rampage

A legnagyobb tudatossággal hoztak össze az alkotók egy nagy, fékevesztett baromságot, onnét lopva, ahonnét éppen eszükbe jutott. Gravitáció-Alien-duplakoppintásból egy King Kong-Jumanji hibridbe csöppenünk, majd pár percre átkukucskálunk a Ragadozóba, hogy aztán a jó öreg Transformers és a Godzilla zúzómaratonjával, illetve milicista fétisével áztassuk a retinánkat. Találóbb címet nem is adhattak a filmnek, hisz a cselekmény legalább úgy tombol és bakugrik ide-oda, mint ez a 3 alkalmi kaiju:
  1. a már említett megamajom,
  2. a bulira késve érkező krokodilszörny,
  3. Rampage Moves Up Its Premiere Date in Response to Infinity War Shiftés egy olyan hiperhajlékony CG-farkas, akinek valahogy még kifeszíthető bőrhártya is nőtt a szertől a végtagjai közt, mint a repülőmakiknak! 
Rampage
Ismét testhezálló szerepben biztosíthatja megélhetését színészként A Szikla: annyira rájátszik itt a szerethető óriás imidzsére, hogy mikor Chicago-ban összefeszül a 3 monstrum, a nagysokára kijózanult George és David vállvetve mennek neki a 2 másiknak!  Megismétlem: egy halandó ember 3 épületmagas állat bunyójába rohan, testközelbe! Értem én, hogy A Szikla egy jól megtermett pasas, de végig azt vártam, hogy a törmelékhegyek közt valami egyszercsak szétlapítsa.    


A Kenguk c. francia rajzfilmsorozat főgonoszait üti meg agyilag a filmbéli testvérpár, az akarnok Claire és a világba ordítóan hülye öccse, Brett. Ugye a gonosz vállalat élén meg akarják szerezni a DNS-szétcsesző kísérleti anyagukat, később pedig az attól megnőtt 3 állatot. Miként? Hogy egy rádiótorony révén odavonzzák őket... a Chicago kellős közepén épült cégük főépületükbe! És ezzel a szállal tetteti a film, hogy valami kis alibitörténete is van, megcifrázva azt a kirúgott bombázó genetikussal, Kate-tel, aki Okoye fő kísérője lesz a George utáni hajszában.


Kész lettem volna egy kegyelemkettest megadni a Rampage-re, ha nincs az utolsó pár perc, ami az egyetlen működő fonalat tépi szét a forgatókönyv szövetéből. Okoye és George kötelékét a sok baromság közt is elhittem: érdekelt, hogy ezt a jóbarátot, akit Okoye sok éve mentett ki a vadorzóktól, sikerüljön ismét a régi önmagává tenni. De az agyament sérthetetlensége a fináléban, és főleg a poénra vett ál-halála egyszerűen visszataszítottak. 
Igen: még úgy is, hogy megértettem, miféle mű ez, minek szánták, mi a rendeltetése. Valami emberi oldala kell, hogy tartósan maradjon még egy ilyen "habkönnyű" akciófilmnek is. De ha ezt utólag poénra veszik, rendes zárás nélkül, azt úgy veszem, mintha a készítők kiröhögnének a hiszékenységemért. Mintha az egész csak mézesmadzag lett volna, hogy az is pénzt adjon erre, aki agyatlan zúzásnál többet vár egy akciófilmtől.


Nyilvánvaló, hogy a Tombolás készítői a King Kong és a Godzilla filmjogai után sóvárogva hányták össze ezt a kétórás kergetőzést. Minden benne csak ürügy, hogy mihamarabb láthassuk, amint kaiju-szörnyek katonákat vadásszanak le, tankokkal golfozzanak, helikoptereket csapjanak le, ahogy kidekorálnak egy nagyvárost. Rossz szót nem szólok A Szikláról, bár már unom, hogy nem bír olyan filmproject-et találni, ami egyszerre értékes önmagában, és testhezálló is őneki, mint színészembernek.

A Rampage-re 1/5-öt adok. Látványoskodó szemétrakás.




















Nincsenek megjegyzések: