2013. augusztus 18., vasárnap

Ijesztő film 5. (Horrorra akadVa)






 
Nem én vagyok az első kritikus, aki ezt kérdezi: "Vajon a kiforgató-mozik zsánerének vége és befellegzett?"
Életemben először ültem végig olyan paródiát, ami egyszer se váltott ki belőlem nevetést, legfeljebb futó mosolyt. Legnagyobb kreatív húzása, hogy sorszám helyett egy római 5-össé előléptetett V-betű található a cím 2. szavában.


A történet szerint az aktuális átlagpár, Jody és Dan 3 gyerekrokonuk felügyeletét kapja, akiket a Mama nevű kísértetismerősük látogat a házban. 



Egy Norton Commander-listával felvázolható a Scary Movie-folytatások lényege: minél több kifigurázandó film egymáson. Itt is már rekordmennyiségű, a közelmúltban debütált mozidarab került kifigurázásra újbóli eljátszásra, megint nemcsak a célkategóriából (Paranormal activity, Fekete hattyú, A majmok bolygója - Lázadás, Incepció, Mama, Feketehatyú, Ház az erdő mélyén, Evil Dead és ami még kimaradt).
Amellett, hogy semmi kötőerő nincs a cselekmény elemei között, maguk az elemek se életképesek többnyire. Előfordul talán 3 vagy 4 kósza ötlet, amik jobban használva kiválthattak volna nevetőingert, de nem így történt. Anélkül, hogy részletekbe mennék: érdekes vagy felvidító pillanat egyáltalán nincs benne, a szereplőket sok kis apró Hiroshima-városnak nézi az ember, és a végén olyan érzést hagy hátra, mintha megerőszakoltak volna minket. És azok után, hogy David Zucker rendező, de még Anna Faris, a széria zászlóvivő színésze sem vállalta a részvételt, nem értem, mitől várták itt a sikert a készítők.



Két dolog létezik, ami valóban megkülönböztethetővé teszi mondjuk egy nagyon silány horrorfilmtől.
  1. Charlie Sheen vadiúj cameószerepét osztja meg Lindsay Lohannel, mielőtt egy szellem közös ágyukban végezne velük.
  2. Mint a Hegylakó 5.-ben, a Horrorra akadva 5-ben is gyakori látvány, hogy valaki(k) SPM-fokozaton pörögve mozog(nak). Minden negyedórában sor kerül egy, a Benny Hill-show-hoz hasonlóan felgyorsított rohangálásra. Pl. mikor a mexikói házvezetőnő áthajt és az őt kirúgó Danen egy minitraktorral. Higgye el az olvasó: viccesebb ez kimondva, mint nézve. 



Minden idők legrosszabb hollywood-i paródiájára kell pontot adnom, így az nem lehet más, mint egy nagy kerek

2 megjegyzés:

Slater4 írta...

Ezeket az "Ijesztő film(Horrorra akadVa)" filmeket látom nem találtad valami jónak, mert egyik részről sem voltál túl pozitív véleménnyel.
Nem akarok ellentmondani (pláne, hogy nem láttam egyiket se), de ha 5 részt készítettek belőle, valamit csak fel kellett mutatnia/mutatniuk.

Angelus írta...

Az még nem sokat jelent, hogy egy szériát elhúznak az ötödik részéig:
- Star Trek 5.
- Resident Evil 5.
- Die Hard 5.
- Hegylakó 5.
- soha el nem készült Superman V. Nicholas Cage-gel és Tim Burtonnel.

Ezek mind a legrosszabbak voltak a szériájukban. A Scary Movie-k közül az 1. volt az, ami bár nem egy Naked Gun, de egy egészen jó kis komédia volt. Az 5. résznek itt ellenben abszolút semmi köze a Scary Movie-hoz azon a felszínes szándékon kívül, hogy pár horror- meg egyéb típsú filmből átvegyen valamit, és újból előadja, csak igény nélkül.
Ez a film zéró, abszolút semmit nem tesz a nézőért, csak egy cash-in gyorstejelő, ami mellesleg stílusos temetése Charlie Sheen karrierjének mozifilm-sztárként.