2022. május 6., péntek

Morbius


A forgatókönyvírók kezét kellene úgy csontról csontra eltörgélni, ahogy Dr. Morbius teszi azt egy random fazonnal a nevét viselő mű közepén. A Morbius siralmas tucathorror, aminek nincs tiszta énképe róla, mi akar lenni, mit akar elérni, és elsősorban kiknek is készül. Akik a Twilight-éra után visszasírták az igazi vérengző vámpírokat, azok ne a Morbius-szal akarják pótolni e hiányt! 


Dr. Michael Morbius zsenigyerekből lett tudós. Mostohafivérével, Milo-val egy ritka vérbetegségben szenvednek, és nem leli a gyógymódot. Mikor asszisztense, Martine segítésével magán hajt végre egy ígéretes génkísérletet, gyógyulás helyett borzalmat idéz elő: átalakul egy instabil embervámpírrá, aki gyilkol, ha nem jut vérhez. Körözést adnak ki ellene, miközben mesterséges vérrel próbálja magát kordában tartani, de a hatás egyre csökken. Ráadásul a gyógyulásra szomjazó Milo is benyomta ugyanazt a szert, és immár istenkomplexusos gyilkosként járja a várost. 

Egy szokványos vagy zsengén tákolt képregény-adaptációnál még úgy-ahogy megbocsátható lehet, ha 
  • a necces képregény-alapot döcögve vitték át mozivászonra,
  • a karakterekből szó szerint minden vért kiszívtak, 
  • a történet össze se áll annyira, hogy legalább úgy istenesen összeomoljon, 
  • a CGI nem tud különbséget tenni "félelmetes" és "förtelmes" között,
  • a vágás pedig sokszor darabosabb, mint egy kaleidoszkóp törött lencséje.
De ami végképp kicsapja a biztosítékot, az a párbeszédek és a szereplők reagálásai. Beszívott állapotban kellett, hogy megírják ezeket az állandóan mellébeszélő, köntörfalazó, a 2. felében gyakran adrenalintól elszállt sorokat. Morbius abszolút tőrdöfése, amitől a Sony-Marvel-sereghajtók közé parkol be, ironikus módon pont az emberszerűség hiánya: előbb a szereplőket és kötelékeiket nem sikerül érdekessé vagy empatikussá hangolni, majd a viselkedésük válik... mondjuk így: huzatossá. 
Ez ölt az antagonistánál olyan méreteket, amit alig hittem el: Lucien "Milo" Morbius a vágásnak hála egyik jelenetről a másikra lesz jó fej gyerekből vérszomjas ragadozó hasonlóképp Brandon-hoz a Brightburn-ben. De ez ezerszer rosszabb! Olyan bárgyú pofákat vág, és annyira ripacsosan ordítozik, csikorog, kalimpál és sármőrködik, ami a legbénább Marvel-rosszfiúkat csalta elő a memóriámból, mint 
pl. Blackheart a Szellemlovasból, vagy Cletus Kasady a Venom: Let There Be Carnage-ből! 


Látványosan teszi tönkre magát a Morbius, azt meg kell hagyni: onnéttól, hogy eljutottunk a vad vámpírizálódáshoz, a film utólag járatja le azt a tenyérnyi tűrhető részt, melyek Morbius Nobel-díjasnak mondott kutatásait ecsetelgették. Maga a nyomozás a rém ellen is átgondolatlan, végül pedig teljesen elvarratlan marad: egy amatőr CSI-rajongó különbet hozna össze! 
Értem, hogy ezt a kétségbeesett Dr. Jekyll-t próbálták itt kihozni Morbius karakteréből: előbb saját teste csapdájában néz szembe szörnyű teremtményével, majd olyasvalaki képében, akit egykor legalább úgy szeretett, mint önmagát. Hát, ez a szál erőtlenül indul, majd a "drámaiság" szuriját megkapva agyament ámokfutássá degenerálódik: mindkét testvér meg van húzatva, csak az egyiknek még maradt működő agysejtje. 

Martine, a hölgy munkatárs  aki mellesleg gyanúsan hajaz az első Penge női főszerepére , érdemi románcot nem produkál Jared Leto effekt-dúsított Drakulájával. Kapcsolatuk egyik fázisát se találtam hihetőnek: Martine képzettségét, a hamiskás törődését, a nagy sokára elcsattanó puszijukat, a lány szappanoperás halálát, majd folytatást ígérő feltámadását felkattanását. Egyik fantáziaszegény klisé a másik után...

Amit a Marvel denevérembere nyújtott, az egy igen bizarr, színtelen, uncsiból idegesítővé  vedlő horrorparódia. Főhőse csak csontsovány vázlata marad annak a megátkozott sorsú zseninek, aminek beállítják őt  bármilyen rutinos is Leto zaklatott lelkű figurák eljátszásában. Főgonoszunk pedig egy nagy ezüstkaró a fülünkbe onnéttól, hogy meggonoszodik: jelenetei alatt úgy éreztem, mintha a film könyörögne, hogy lőjék le, kaszáljuk el selejtként! És mire feltűnt a stáblista, engem már bőven sikerült meggyőznie erről.

A Morbius-ra egy 1/5-öt adok. Borzasztó.





Nincsenek megjegyzések: