2020. szeptember 4., péntek

Ava

AVA - Official Poster #2 : movies

1 eredeti vagy létigazoló pontját nem lelni a Tate Taylor (A lány a vonaton, Mami) rendezte Ava-nak. Összes sztárja Jessica Chastain-től John Malkovich-ig ezerszer jobb munkákhoz adta már nevét: az ő rutinjuk és a nyíltan szembántó látvány hiánya emelik „értékelhetetlenből” „még elviselhetően rosszá” ezt a lélektelen sablonterméket.

 

10 perc után tollba mondjuk a szakállas sémát, amivel Taylor szöszmötöl: van a csinos, jéghideg femme-fatale, aki hátrányos családi háttere miatt mintadiákból frusztrált piás, majd katona, majd titkosügynök lett. Egyik akciója balul sül el, kiképző-mentorával diskurál picit, és kedve támad sok év után ránézni rokonaira. Közben egy megbízó-kolléga „elvarratlan szál” címkét rak rá, jönnek ellene a merényletek, ő meg véres pályáját tovább titkolva menti saját és családja bőrét. Kiderül, hogy ellenlábasával egy mentortól tanultak, akit ki is nyírt, de a végső csihi-puhiban a főhős újfent bizonyítja: csakis ő lehet a legjobb, a főgonosznak sose volt igazán esélye.

 

1 végig működő vonása nincs a produkciónak: a bénán megírt, sután rendezett, kémia híján kongó családjelenetek nem adnak lelket a matekegyenletként megírt sztorinak. Nem érdekelt senki, a végkifejlet a létező legkiszámíthatóbb. Ava egy ellenszenves fadarab, akivel egyazon országban nem akarnék tartózkodni, nincs megfogható emberi énje. A tőle nyíltabban bunkó, de őszinte húga, vagy az enyhén depis anyjuk sem pendít meg érzelmi húrokat az emberben. Egy jelenetnél az asszony rejtjelesen tudatja Avával, hogy érti, miféle foglalkozása lehet: ennyicskéből látni, hogy legalább nem totál vak.

 

Csak szidni tudom a lusta stábot: meg sem erőltették magukat, hogy bármiben eltérjenek az ezeregy másik bérgyilkosnős darabtól (Nikita, Atomszőke, Vörös Veréb stb.). Hiába a családi háttér teszi itt az idő zömét akció helyett: az a "család" unalmas bábkollekció. Egyébként az a kevés akció is hamis; a kézitusák bűzlenek a begyakoroltságtól, azt se bánnánk, ha mind egy szálig odavesznének az ügy végére. Agyrém az "ok", amiért a vén likvidáló első tanonca, Simon Ava ellen fordul: nyugtalanítja, hogy a nő beszélget is az alanyokkal gyilkosság előtt. Bármennyit kapott ezért a forgatókönyvíró, túlfizették. 


AVA - Official Poster #2 : movies

Egy kettest megadok az Ava-ra a főbb alakítások miatt, de ez távolról sem ajánlás tőlem. Nem egy minden pórusából gennyedző hulladék, "csupán" egy házi feladatból gyártott filmklón, amit más címen, más színészekkel kizárt, hogy ne láttunk volna korábban. 


Nincsenek megjegyzések: