2020. szeptember 19., szombat

Tesla

"Senki életét nem foglalhatjuk össze egyetlen történetben. Nem tudjuk felmérni az évek súlyát, fölsorolni minden eseményt és személyt, mely az életutat kirajzolta. Egyet tehetünk: szelleméhez híven fölidézhetjük emlékét, és megpróbálunk eljutni az ember lényegéhez."

(Gandhi) 

Nikola Teslára az újkori történelem legnagyobb tudós-látnokaként tekintek; mindenképp a legnevesebb azok közül, akiket a sors visszatartott tőle, hogy jobban átformálják a világunkat. Eddig egyetlen nem-dokumentumfilmes produkcióban rémlik, hogy Tesla alakját fontosabb karakterként láttam volna ábrázolva: Christopher Nolan A tökéletes trükkjében. Ezért is örültem neki, hogy idén végre egész estés életrajzi drámát szenteltek neki. 

Apple MacBook Laptop of Eve Hewson in Tesla (2020)

Író-rendező Michael Almereyda műve maga is olyan visszafogottan különc jövevény, mint akinek nevét a cím viseli. Anne Morgan, J. P. Morgan bankár lánya ad nekünk segédnarrációt Tesla karrierjének főbb állomásairól. A zseniális feltaláló sosem illett a kor társasági vagy tudományos köreinek életébe, és anyagi hullámvölgyei mellett sokszor meggyűlt a baja egy T. A. Edison nevű tudós-üzletemberrel, aki először munkaadója, majd ádáz konkurense lett egész hátralevő életükre.


Movie Review – Tesla (2020)

Nem veszem elő a „nem mindenkinek fog bejönni”-szlogent a kalapból, de tény, hogy a Tesla nem egy feltűnő darab. Nincsenek élesen tagolt, extra-drámai „csúcsjelenetei”, és a film dinamikája sem bonyolult: néhány korabeli jelenet után Anne narrációja - azaz valójában a rendezőé, aki Anne-en keresztül beszél - címez háttérinfót vagy megjegyzést nekünk, a nézőknek. 

Let the Future Tell the Truth: Tesla Writer/Director Michael Almereyda and  Kelly Reichardt in Conversation | Filmmaker Magazine

Ezt variálják meg picit néhány finom fricskával: 

  1. egy-két jelenettel, amiről a film is szóvá teszi, hogy sose történt meg (pl. Edison bocsánatkérő találkája Teslával, akit megsértett egy ki nem fizetett munkadíj kapcsán)
  2. vagy mikor a mai világból valami készülék, laptop, mikrofon vagy mobiltelefon ott terem valakinél a korabeli környezetben. 
Megértem azt, akinek ez kikezdi majd a film komolyan vehetőségét, de nekem pluszt adtak az összképhez. Értettem és befogadtam, hogy így terjeszkedik túl a Tesla a kor nyers valóságán, ahogy a feltaláló tudata, mentális lénye: egész világrészeket ellátni ingyen energiával, vagy a világok között kommunikálni, üzenetet váltva a Marssal...? 

Watch movie Tesla 2020 Full Online english subtitle - Watch-hd Tesla 2020  Online Full Movie Free english subtitle

Mindez együtt már elég volt az érdeklődésem begyújtásához. Nem hiányoltam a nagy, grandiózus történetszálat, mert a színészi játék, a stabil életrajz és a kor-illúziót megtörő látványötletek együtt kerek élményt adtak számomra. Ez a film burkoltan beismeri, hogy a világunk jóval előrébb is tarthatna, ha Tesla legnagyratörőbb projektjei még életében kiteljesednek, és nem kötik meg a kezét hivatali, anyagi, üzletpolitikai akadályok. Nem mutogat ujjal senkire, de nem rejtegeti Nikola hibáit, fogyatékait sem.

 New Biopic, Tesla is a wild, Electrifying Biopic | Tilt Magazine

Feltűnéskerülő agyasokat, akik „a fejükben élnek”, könnyű lett volna unalmasra festeni, Ethan Hawke Teslája és Eve Hewson Anne Morgan-je azonban sosem untattak. Külön tetszett a nő tárgyilagossága, mikor kritizálja Nikolát vagy mást: egész finoman ad csak támogató vagy elítélő élt a véleményének. Edison ábrázolásával is megbékültem: virít róla a profitért lélegző kapitalista érzéketlensége, de nem démonizálták őt. Senki nem mágnesezi el a figyelmet a többiektől, de nem is redukálódnak puszta alkatrészekké holmi rozsdás szerkezetben. 

 

Aki meg tud békülni a Tesla modorosságával és a fura felrázási trükkjeivel; aki nem egy nagyfeszültségű eposzt látna végigzakatolni a délszláv géniusz életpályáján, annak bizonyosan megéri rászánnia a bő másfél órát.


Ötös skálán négyest adok a filmre.


Nincsenek megjegyzések: