2018. október 3., szerda

A Védelmező 2.


Képtalálat a következőre: „blogspot.com 2018 movie "equalizer 2" poster”
Picit más arányokkal, de Antoine Fuqua és Denzel Washington ugyanazt adta elő a második, mint az első Védelmezővel. Kőkemény akció, de kiszámítható fordulatok. Ráérzős felvezetésű, de egyúttal szétszórt és terjengős is. Emberi mellékszereplőket prezentál, de a történetük öncélú melodrámába fordul a narratíva rovására.


A cselekmény röviden: Robert McCall csendes életet él sofőrként, de időnként harci tudását kamatoztatva átlagembereket ment ki a bűn karmai közül. Egykori kollégája, Susan Plummer látszólag rablógyilkosság áldozatául esik, de a szálak felfejtése végül Robert régi partneréhez, Dave York-hoz vezetnek, aki Robert hivatalos halála óta bérgyilkos lett. York és cinkosai elrabolják McCall szomszédját, a művészsulis Miles-t, tálcán kínálva McCall-nak alkalmat, hogy leszámoljon az egész bandával.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com 2018 movie "equalizer 2"”
Homlokára van tetoválva ennek a filmnek, hogy átlagos. Eredetiséget nagyítóval se találni benne: Washington közelharc-jelenetei még mindig ütősek, de attól még tipikus bosszútörténettel van dolgunk, aminek a rutinos mozizó kívülről fújja a sémáját. A visszavonult profit visszarántja múltjába egy áruló kolléga, aki megöli főhősünk régi barátját, és mikor amaz a nyomára bukkan, elrabol egy jelenlegi, nem-olyan-régi barátot – csalétekként a főhősnek és ürügynek a filmbéli tetőponthoz. Nevetségesen egydimenziós a főgonosz, hidegen hagyott a nyomozás menete.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com 2018 movie "equalizer 2"”
McCall védjegye, a stopperóra csak a bevezetőben van ott, mikor egy török vonatról kiment egy anyjától elrabolt kislányt. Erős forgatókönyvnél ez akár sejtetőelem is lehetne: az új veszély, amivel a főhős szembekerül, nagyobb és kiszámíthatatlanabb, és a bevett módszerei most nem biztos, hogy beválnak. Itt viszont csak azt jelzi, hogy Fuquának nem volt fontos az időbeli feszesség: legalább ¾ órát kell várni, mire beindul a fő szál, addig meg hosszan időzünk Robert fuvarozott ismerőseivel. Ez egy pontig ad ugyan némi emberséget az amúgy pofonegyszerű thrillernek, de túl sokáig húzzák vele az időt.

Image result for equalizer 2
Miles életszerű, de kétdimenziós karakter: az érző, külvárosi srác, aki anyját próbálja eltartani, és ezért a helyi gengszterek vonzáskörébe kerül. Egyértelmű, hogy McCall a saját, gyilkolással teli életútjától tereli el Miles-t, mikor a bűntanyán provokálja, hogy őt lője le elsőként, amit ugye nem tud megtenni. McCall már rég elveszítette az élete párját, Miles pedig később egy lány iskolatársának mesél a rajzáról, amin egy szuperhőst mintáz McCall-ról.


Képtalálat a következőre: „blogspot.com 2018 miles "equalizer 2"”
Tulajdonképp egy vezeklési folyamat leegyszerűsített vázlatát kapjuk meg:
  1. a magányos gyilkos vadidegen életeket ment, lelkiismeretének törlesztve a véres múltjáért;
  2. felesége után most egy jóbarátját is elveszíti, ráadásul egy rossz útra tért másik fegyvertárs miatt;
  3. ugyanakkor egy másik életet, aki épp most készül rossz útra térni, fizikailag és morálisan is megment.
  4. A film zárójelentén pedig már némán, megnyugvással nézi a tengert a régi házából.


Képtalálat a következőre: „blogspot.com 2018 movie "equalizer 2" poster”
A Védelmező 2.-re egy közepes értékelést adok. Ezerszer látott önbíráskodó história, akárcsak az első rész. De van annyi önfegyelme, hogy mindig megőrizze komolyságát, és a maga miliőjén minden szál elvarrására gondol – akárcsak a főszereplője.



Nincsenek megjegyzések: