2012. február 7., kedd

Batman: 0° alatt

Közismert tény, hogy 65 millió évvel ezelőtt 1997-ben a Batman & Robin szinte azonnal filmtörténeti mérföldkővé vált - negatív értelemben persze. Még azok is, akik többnyire távolságot tartanak a "szuperhős-filmektől", szinte azonnal felismerik az alkotást, illetve annak fő antagonistáját, Mr. Freeze-t.                                        
Amit már inkább csak a zsáner kedvelői tudnak: alig pár hónappal később láthattunk a tengerentúli mozikban Mr. Freeze alakját Batman-filmben.
                   

A "Sub Zero" elkészítésének 2 fő oka volt:
                                                                                    
1.: egyfelől az animációs Batman-mozik sorát folytatni A rém álarca után;
2.: másodsorban pedig, hogy mielőbb rehabilitálják mozivásznon a rajongókat a '97-es meteorbukásért, ami szó szerint lejegelte az egész franchise-t.



Rehabilitálni valamit azt jelenti, hogy egy jobb kiadást adni a filmnek és főszereplőinek. E szempontból a Sub Zero olyan, mint fülledt szobába a friss levegő: valóban ellátta a kitűzött célját. De semmi többet nem mutat fel. A vele kb. egyforma hosszú Powerpuff Girls movie-hoz hasonlóan Sub Zero is inkább egy hosszított epizódnak érződik a rajzfilm-sorozatból, semmint önálló alkotásnak. Története kis kaliberű - és érzésem szerint csökevényes is. Nincsenek benne kikerekített életutak, sorsok. Nyugodtan lehetett volna ez is olyan folytatásos epizód, mint a Two-face vagy a The Demon's Quest.                                                           

Látványvilága átveszi és picit csiszolja is a The animated series stílusát, főleg az emberábrázolás terén.       Akárcsak a Powerpuff Girls movie-nál, itt is - és többször - láthatunk nagyon szép 3D-animációkat, mint:
  1. a Batwing felszállópályája;
  2. vagy a közelítés az olajfúró-szigetre, mely egészen olyan, mint a városkép A rém álarca kezdő képsorainál.
Az Északi-sark jégvilága mesébeillően néz ki, Mr. Freeze előtünedezésével együtt az árnyak mögül lenyűgöző, kísérteties látványt nyújtanak. Ami a zenét illeti, többnyire egyszerű, hangulatfestő dallamokból tevődnek össze. Egyszerre ismerhető fel bennük Shirley Walker és Danny Elfman hatása: a bevezető szakasz első 40 másodperce egyenes másolata a '89-es Burton-film témazenéjének. A mű egész atmoszférája tökéletesen átvetíti a Heart of Ice epizódra jellemző tragikus, magánnyal teli hangulatot. 



Bármennyire is díjazom, hogy az eredeti dark deko stílus itt is visszaköszön, ez nem kendőzi el a hiányosságok tömkelegét a történet megírásában és levezetésében. Sok a túl hosszúra elnyújtott szcéna. Ennek azért legalább megvan az a haszna, hogy az emberek közti interakciók több figyelmet kaphatnak, pl. mikor Dick és Barbara egymással társalog a film elején, a partin. Ez tényleg segített elhinnem, hogy vonzódnak a másikhoz.                                     
Batman és Robin antréja 2 pitiáner ékszertolvaj lekapcsolása. Batgirl-é pedig egy csapat molesztőrt szétcsapni. Mindkettő unalmas, érdektelen, nem kötődnek a film egyetlen másik pontjához sem. Mintha a készítők azt hinnék, hogy fognak egy folytatásos epizódot a sorozatból, néhol kinyújtják, hogy hosszabbnak tűnjön, néhol itt-ott kidekorálják pár új vizuális ajándékkal a fanok részére, és kész is az új Batman-mozi. 

Ugyanezt a benyomást erősíti bennem, hogy mennyire forszírozott dolgok fordulnak elő a cselekmény vázában. Rögtön az elején: egy tengeralattjáró az egész Északi-sarki régióból éppen a Mr. Freeze otthonául szolgáló barlangrendszert dönti romba felemelkedés során. 1.000.000 az 1.-hez. Freeze reakciója, hogy az egész legénységet lefagyasztja, düh által hajtott megtorlás, akárcsak a Michael Caine által játszott Nemo kapitányé egy másik produkcióban.   

Tehát Nora a széttört tartály nélkül haldoklik, és pár hétnél tovább nem éli túl műtét nélkül. Ez ott hibádzik, hogy az utolsó jelenet szerint a sikeres szervátültetés nemcsak életben tartja: már gyógyulófélben van tőle! Kérdem én: hol marad Nora ritka betegségének az ellenszere? Nem azért találta fel Freeze a hibernációs eljárást, hogy időt nyerjen, míg nem lesz vakcina a kór ellen? És ha egy szervműtét ekkora sikert okoz, hogyhogy Freeze, a hibernáció úttörője erre nem jött rá, de cinkosa, Dr. Belson igen? Nem hihetem, hogy csak azért, mert más a szakterületük. 


Honnan az ördög szájából szedték az írók, hogy AB negatív vércsoportú alany alig 18 ember van Gothamben?! Gotham City amerikai nagyváros: lakossága elvileg több egész Magyarországénál! Bejegyzett donorként pedig - most csak saccolok - legalább a város 1%-ának szerepelnie kellene valamely kórház adatbázisában! Nem; az teljesen kizárt, hogy egy realisztikus célzatú műben - legyen az akár élőszereplős, akár animáció - az AB negatív ennyire ritka vértípus lenne.

És még úgy is próbálják továbbszűkíteni a kört, hogy a donor neme és mérete is meg kell egyezzen Noráéval. A maradékból pedig épp a rendőr-főkapitány lányát szúrják ki. A meg nem nevezett szerv átültetését a világtól elzárva, igen kényes gonddal kell előkészíteniük. Akkor miért azt rabolják el, aki szinte azonnal magára vonja az összes hatóság és a média figyelmét? Csak azt tudom feltételezni, hogy az írók kifejezetten Batgirl próbálták beleszuszakolni a megmentendő díva szerepébe. Batgirl maszkban szokott harcolni, éjjeli önbíráskodó, erős és fitt fiatal nő, ráadásul Robin barátnője. Tehát ő a tökéletes "leading lady" Andrea Beaumont helyébe... mindegy.


2 fontos kérdésem volna még, ami sehogysem fér a fejembe:
  1. Érdekelne, hogy Freeze fegyvere pontosan hogyan működik. Hányszor lehet lőni vele, mi működteti, mekkora sugarat produkálhat. A fúrósziget kigyulladásakor - amit egyébként Belson egy ostoba pisztolygolyója okoz - gyakran érzem úgy, mintha Freeze direkt nem használná a fegyverét.
  2. Hogy jutnak eszébe ezek az óvodás ötletek, minthogy jegesmedvéket hozzon Gothambe véreb-pótléknak, amikor nincs hó? Vagy hogy az olajtól lángoló fúrószigeten még mindig el akarja végeztetni a műtétet! Belson még enyhén fogalmaz, amikor "őrültnek" titulálja. 

Amit még nagyon zokon vettem a műtől, hogy nagyon papírízűek a szereplők motivációi:
  • Ugyebár Bruce segít mindenkin, mert ő Batman.
  • Alfred segít Bruce-nak, mert hű inas.
  • Jim Gordon Barbara apja, tehát sietve nyomoztatnia kell - 1 egész jeleneten keresztül.
  • Dick segít Batmannek, mert ő Robin és Barbara pasija.
  • Kunac, a kis eszkimókölyök segít Freeze-nek, mert ezt látva szimpatikusabb fényben tűnik fel a fő antagonista - elméletileg.
  • Barbara a bajbajutott hölgy, mert a Batman & Robin teljesen félreértelmezve ismertette meg a karaktert az egyszerű mozirajongókkal.
  • Freeze pedig a rajzfilmek egyik legkedvelhetőbb "rosszfiúja", akit a fenti film szintén torz és butított formában interpretált.

Gyanítom, hogy az alkotóknak - ugyanaz a stáb, amely a Mask of the Phantasm-öt is készítette - lelkifurdalásuk lehetett Freeze miatt, mivel ez a film teljesen őrá fókuszál. Amiként a Batman visszatér Pingvint tette meg valódi főszereplőnek Batman kárára, ugyanezt látom most is. 
És ez még nem is lenne akkora baj. Freeze kapja a legtöbb érzelmes pillanatot, ő hozza meg a legkritikusabb döntéseket. Annyit látjuk és annyi szó esik az életéről (15 éve találkoztak Norával, Belson a volt munkatársa stb.), hogy valami változást, jellemfejlődést várnánk vele kapcsolatban. De a szereplők itt menthetetlenül be vannak táblázva: Freeze a rosszfiú, Batman, 'girl és Robin pedig a jófiúk - és 'lányok.

Az első animációs nagyfilm, A rém álarca Batmant úgy tette főszereplővé, hogy erős történetet szőtt köré, bevezetett minket a fejébe, Bruce maga pedig tanulságokat vont le, és magát azokhoz tartva viselkedett onnantól kezdve. Mindaz, amit Freeze leszűrhet és megtanulhat itt, azt a Heart of Ice-ban már megtanulta. Itt megint csupán egy intoleráns bádogember, aki fenyegetőzik és lövöldözik. 
Nem tagadom: izgalmas látni, ahogy törött lábbal már segít Batmanéknek kihozni Norát a tűzvészből. És egészen megható, hogy lemond a gyorsabb megmenekülésről Noráért, illetve könnyezik, mikor megtudja, hogy a Wayne Enterprise kutatói megmentették a feleségét.

                       
De ahhoz képest, mennyi műsoridőt kap, csalódást kelt, hogy látszólag semmit nem tanult az egészből. És ha Nora már teljesen rendbejött, kimondottan érdekfeszítő lett volna látni, ahogy Victor és Nora sok év után ismét találkoznak - lehetőleg hosszabban, mint a Return of the Joker végén Bruce és Tim Drake.   


22 megjegyzés:

Slater4 írta...

Hát.. Kicsit csalódtam.Bocsáss meg, csak valahogy hosszabra számíttam.(Bocsi)
Látom nem nagyon nyerte el a tetszésedet.
Az tengeralattjásrós baleset esélyessége nekem eszembe se jutott, de igazad van.
Az hatott tényleg nevetségesnek, hogy persze ,hogy Barbara lesz a kiválasztott szervdonor.
Ebben abszólút egyet értek veled.
Ami pedig(persze csak hosszú távlatokban)zavaró, hogy most Dick és Barbara úgy látszik kezdenek komolyodni a kapcsolatukban (úgy emlékszem Bruce mond valami ilyesmit) de akkor mégis hogy lesz később Bruce és Barbara egy pár?Tudom, hogy ez a beyond-hoz tartozik de annyira kifejtetlen maradt ez a dolog.
Egyébként nem értek egyett veled:A készítők éppenséggel mindent megettek azért, hogy Barbara ne csak a veszélyben lévő nő legyen, hanem rendkívűl talpraesett fiatal nő.Úgy értem ahogy le is írtad Batman és Robin EGYÜTT kapnak el két kis ékszertolvajt, Batgilr EGYEDÜL szétver egy egész csapat bűnözőt. Mennyit próbált elszökni egyedül, harcolt Freeze-ék ellen.Itt arra a jelenetre gondolok amikor Freeze és a doktor leviszik Barbarát a műtőbe.Az olyan erőltetett volt, simán beadhattak volna neki egy nyugtatót, de NEM, A két fickónak szinte agyon kell ütnie ezt a fiatal nőt, mert annyira ellenálló.
Akkor volt az a jelenet, amikor Dr.Belson be akar adnia Barbarának egy nyugatatót, DE elötte még ELOLDOZZA a láncát, hogy Barbara fegyverként tudja használni ellene.Annyira erőltetett volt.Nem tudom te hogy vagy vele, de ez a dolog, hogy ha Cunac nem segít Barbarának akkor Batman és Robin későn érkeztek volna...Mit ne mondjak megszégyenítő lett volna.
És tudod mit hiányoltam?A női karaktereket.Igaz a filmben több nő is feltűnik, de csak egy-egy pillanatra.Valahogy olyan mintha Barbara lenne az egyetlen nő aki képes komoly szerephez jutni.
Norának ez a hirtelen felgyógyulása nekem is furcsának hatottt.Jó teszem azt kapott egy szervdonort, és kész?Nem a szervátültetés volt a lefagyasztásának az oka.
Az valóban nem kissé furcsa, hoyg freez miért nem akarja látni a feleségét.Elvégre ezt akarta ki ttudja mióta, de valamiért nem akarja felekeresni.eNm tudom mennyire emlékszel-e a New Batman Adventures "Cold Comfort" és a beyond egyik epizódjában szerepelt újra Freeze.( habár ez az epizód elöbb került leadásra, mint ez a film)A new batman adventure-es epizódban volt az említve, hogy Nora hozzáment valaki máshoz, mert Victort halott-nak hiszi, és ezért Freeze bosszúvágya ismét fellángolt Gotham City ellen.Semmi értelme.(Hú több baki van ebben a filmben mint első rmegnézésre gondoltam)Azt viszont komolyan nem értem mire gondoltál a végén:Mit kellett volna Frezze-nek tanulnia ebből az egészből?
Egyébként szedbe jutott hogy bár a film címe Batman és Mr.Freeze, csak film legvégén futnak össze?

Angelus írta...

Erre az aspektusra nem is gondoltam. Korábban is találkozhattak volna, tényleg. De megint a régi probléma: túl miniatűr sztori, túlzottan olyan, mint egy folytatásos rész a sorozatból. Nem próbál kerek lenni, sorsokat felvázolni, egyszeri eset Batman életében.

És érzésem szerint Freeze körül forog minden, vele kellene rokonszenveznünk. Szereti a feleségét, és mindenen átgázol az ő nevében, de idáig a Schumacher-féle Mr. Fagy is eljutott karakterként. Hiába nem poénkodik ebben a rajzfilmben: a motivációja nagyon sablonos lett itt.

Egyszerűen túl rozoga az egésznek a váza.

Slater4 írta...

Figyelj, lenne egy érekes(vagy unalmas ezt eldöntheted) megfigyelésem az egész film-mel kapcsolatban.Tudom, hog yte nem szeretd Robin semelyik verzióját, de én sjana nem így állok hozzájuk....
Szóval:Dick Grayson-nak olyan hihetetlenül minimális ezerpet adtak, hogy az komolyan meglepő....
Ugy, még amikor folyik a nyomozás Frezee után, RObin-nak semmilyen ötlete nem támad, minen Batman-nek jut eszébe.
AMikor odaér-nek RObin csinál igazából rmi fontosat?Ugye Frez csapdába ejti őket a darun(?) onnan is Batman egyedül talája meg a kiutat.
A talán legidegesítőbb momentuma film-nek , hogy Batman-ék gyakorlatilag nem küzdöttek Freeze-zel.Mert mire kiaszabadul-nak már rádölt a fal...Sokkal szvesebben láttam volna ha megküzedenek vele.
És RObin-ra viszatérve:Talán, furi, hogy ezt mondom, de akkor is úgy érzem, hogy Grayson-t ahogy mondják, "megsértették férfiúi méltóságában"
Mert ugye akkor ott Bruce és Barbara lerohannak a veszélybe, hogy Nórát, és a kisfiút kihozzák, ő meg mnejen a Batwing-hez....
Tehát "apja" és a barátnője ketten mennek a tűzvonalba, ő meg menjen a biztonságba...
ÉS mégcsak nem is azt mondja Batman, hogy "menj a géphez, és széllj fel vele mielött az is lezuhan, külöben mind itt pusztulunk", hanem aztmondj,a hogy "szálj fel a géppel, ha ez a hely felrobban menekülj" Tehát ő (batman) és Brabara megkísérlik megmenteni a lentlevőket, de ha nem sikerülne, Dick-et még elötte biztonságba helyezi.Komolyan mint egy kölyköt.Ez a jelenet Grayson-t majdonhogynem a "kölyök" szerepébe kényszeríti, pedig Barbarával együtt már mindketten fiatal felnőttek...
Ja és még valami:Nem tudom eszedbe jutott-e ez, de nem hasonlított Freeze és Grayson megmentési szándéka a szerelmük iránt?Mert azért nagyon meg karta menteni Barbarát, kettőjük közöt akár párhuzamot is lehetett volna vonni.Nem azt mondom, hogy ezt mondeképp bele kellett volna vinni, csak érted, ez is kiaknázható szál lett volna, de ezt se adták meg neki....
Tudom, hogy te nem szerted, Robint, de mégis, azért ennyire nem kap szerepet, iközben elvileg ő is főszereplő, kicsit szemet szúró.

Angelus írta...

Ebben a filmben Freeze a főszereplő, mindenki más csak a neve miatt került be. Batmanről pedig többször mondtad, hogy a 3., butított rajzkülsejű évadtól már kavarás van Bruce és Barbara közt. Erre csak annyit tudok mondani, hogy terebélyesedett a rajzfilm-világ, a visszatérő szereplők, kellett valami hathatós ok, hogy Robin ki akarjon válni a csapatból, és utána új Robin jöjjön.

Slater4 írta...

Őszittén szólva Barbarát is főszereplőnek éreztem...
Mert megismerük mindkettő életét, Mr.Freeze az Északi Sarkon gyógyítgatja a fleségét, Barbara Gotham-ben egyre tapasztaltabb Batgirl-kén, és mint a rendőrfönök lánya a gothami társasági élet egyik központi alakja lett.Aztán történik az incidens Nórával és "véletlenül" kettejük élete sszekapcsolódik.
Barbara pedig a film során eléggé megismerte freeze-t...
A végén Bruce-acal együtt hallja, ahogy aztmondja elöször a feleségét vigyék ki.(aott is azt éreztem, hogy Diick-et egy fontos dologból hagyték ki)
és a szökési kísérletei...hát szinte magát Batman-t alázta ügyességben.
És megint ami Robin-hoz képest óriási kszereopkör.Hasonlítsd össze a Ras Algulu.os rsszel..Dick eltűnt, senki nem idegeskedik, a város nyugodt, maga Batman is alig aggódik, dick nem kerül elő ana feltétlenül szükéséges-nél korábban, és azután sem kap semmilyen szerepet..
Barbara meg?hát egyfolyzában aggódunk érte, izgulunk érte, és afilm végén még amementésnél is ott van....
Kicsit többet foglalkoztak vele a készítők, mint Dick-kel..Amit én hatlmas hibának látok, mert ők azért egyenrangúnak számíthatnénak....
Amúgy a New Batman ADventure-ben Grayson is szerepel néha, mint Nightwing.És tényleg sokkal többet látjuk együtt Bruce-t és Barbarát, de ajelek egyátalán nem egyértelműek.
Barbar Dick felé is ad romantiku célésokat, és Bruce és Dickazért igyekeztek újra egy csapat lenni...
Nem kapunk SOK ilyen jelet, de azért voltak...8a Bruce-Barbara dolog véglegesen csak a Beyond-ban dölt el)
És komolyan te feltételezted volna Bruce-ró, hogy aellpja afia barátnőjét, aki ráadásul gordon lánya?
És igazából a Briuce/Barbar jelenteket akár apa-lány pillanatoknak is érezhetpők..De ha eromantikus célzatúak is, őszintén szólva Bruce részéről én nem látok töbet szexuális vonzódásnál.barbara egy fiatal vonzó ő neki, de ennyi...
És ezért!?ott van barbara akit szexuálisan vonzónak talál, és ezért teljesen tönkrezúzza a kapcslatát Dick-kle?Aki a fia, és legelső partnere volt?
Ez szerintem még roszab, mint az a perverzitás, ami a Batman Visszatérben volt Macskanő és Batman között.
Tudom, valóban egy kisség "szívügyem" ez a dolog, de hát nekedmeg a Gyűrűk Ura az....
És ezt nagyon rossz nak talélmtam,mert ezzl Bruce igencsak negatívnak tűnik fel.
És persze akkor még nem bezséltünk Barbaráról....

Angelus írta...

A Gyűrűk Ura 3.-at már tervezem a héten.

Visszatérve: érted már, hogy miért tekintem SEMMISNEK az első két évad és a Beyond közti szakaszokat? Azok már jóformán csak nézettségi meglovagolásai volak egy sikeres, növekvő rajzfilm-univerzumnak. És azt kell mondjam: a Beyond szinte séta a friss levegőn, ha a New Batman Adventures-el vetem össze. Ki nem állhatom azt az évadot, mégha Dick Greyson ott már felnőttebben szerepelt a kevés alkalmakor Éjszárnyként. Barbarát a Beyondban is utáltam, ellenszenves és kissé álszent karakter lett. Örülök, hogy a "gyerekbarát" rajzstílus periódusában nem kellett látnom.

Volt egy rész, ahol Barbara a halála utáni közeljövőt álmodta meg: Gordon megtudja, ki volt, lesitteli Éjszárnyt, Alfredet, Batmanre uszítja Bane-t: hát tiszta katasztrófa volt az az epizód is! Hogy még a halálával is csak minden eddignél nagyobb kafferbivalyszart keverjen...!

Szóval azt az évado(ka)t utóbb pótoltam, majd sebtiben eltemettem.

Slater4 írta...

Na, azt nagyon várom.Kíváncsi vagyok a 3.rész milyennek találod majd.Kíváncsian fogom olvasni.
Az említett részel kapcsolatban:tudod mi az igazi helyzet, ha belegondolsz?Bruce Timm-ék biztosítani akarták Barbarának az apjával való kapcsolatát.(EZt komolyna mondom, imádták Barbarát. a jövőben azért is lett rendőrfőnök, egy kellően semmit ondó férjel)Egyébként ékes példáj annak, amit már mondtam, hogy Barbarát felfelé tolátk, Garysont és DRake-t meg lefelé.
Volt egy pillanat, amikor 3-an együtt voltak, aztán egy perc hopp éjszárny sitten van, hopp drake-t elküldi....
És komolyan, az az epizód nem volt jó olyan szempontból sem, hogy Barbar meghalt-már elnézést de ezt GYEREKE NÉZTÉK!Úgy gondolom ez a haláljelenet, meg atöbbi túl durva volt, nem rajzfilmbe való.
ÉS mondd csak,mikor hallotunk Bruce-tól ilyen szavakat?"úgy látom, mint a szüleim meggyilkolását"meg amikor menekülnek a szülei képének azt mondta:"sajnálom"Persze mindezt BARBARÁÉRT MONDJA nem másért, csakis érte....Meg a temetés "Barbara " Érted , Barbarát ENNYIRE tisztelte, szerette, persze máskat nem.SZóval a készítők azt ugye többször is megjelenítették a rajzfilm-ben, hog ez a munka bizony néh nehézségekkel jár.Ugye Barbarával az lett volna a logikus, ha az apjával lesznek gondok, DE a készítők úgy gondolták:NEM FOGJUK MI BÁNTANI BARBARÁT !
Mert érted:megötrtént minden Batgirl meghal, hú de szomorúak vagyunk, annyira tragikus, aztán az egész denevércsalád megkeserüli ezt, aztán CSAK BATMAN ÉS GORDON van együtt a fináléban, és az epizód során olyan szavakat hallunk Bruce-tól Barbaráról, hogy az szívhez szól....
DE PERSZE A LEGVÉGÉN ó ez nem igaz, rémálom volt, hú, hát minednki megkönnyebült, de ó..Brabarának el kellene mondani a, hogy ő Batgirl....Ha elmondja, az élete elég bonyolultá válna....Ó megvan:gordon szeresse annyir a lányát, hogy ne kelljen elmondania, az ijesztő epizód után mindenki örülni fog, hogy Barbar élete rndeződött.
Hú, na kidühöngtem magam....Furi, de jólesett...
De sajnos a Beyond igenis tartja a folytonosságot vele...Emlékszel, a Frze-e sepizódban nézi Feeze képépt, ahogy a NEw B.A.-ben is ovlt.És mondja is,"majdnem lefagyastzotta a várost".Az is akkor történt.
ÉS emlékszel, amikor Bruce nézegeti a nők képeit, akkor ő és barbar a New B.A.-beli rajzolásban vannak...
De a legjobb:a ROTJ-ben a Joker hangfelvétele "a túszok ideje éjfékor lejár" az a z egyik epizódban volt benne!
És szintén ebben a Batgirl fénkyépet mutat két nőnek, azok egyszer megjelentek a 3.évadban....
Nagyon jó szót találtá barbarára:"álszent".Igazából egyébként én Barbarát a ROTJ-ben utáltam meg.Nem kell bonyoulutan gonodlkodni:hasonlítsuk össze Drake és Barbar sorsát, illetve Bruce hozzájuk való állását.Komolyan, azok után ami Drake-kel történt, Barbar azt kért számon Bruce-on, hogy a kedvéért nem ahgyta bba Batman szerepét?ÉS ugy még mindig ot van Grayson is....
És zatán, ahogy visszanéztem a régebbi részeket, réjöttem, hogy Grayson és DRake mindig a rövidebbet, Barbara mindig a hoszabbat húzta...
De egyébként ez a "barbar volt a készítők kedvence és imádták" nemcsak az én elmém szüleménye.A youtub-on találtam ilyen Batman Animated Series DVD extrákat.Az egyik teljesen róla szó.Hallgasd meg, csak úgy áradoznak Barbaráról.
Már a címe is sokat mondó. "Gotham új lovagja"
http://www.youtube.com/watch?v=EH1B111_3D0

Hú ez talán furcsa, de jólestet most így kidühöngeni magam ezen.Tényleg jó néha kiengedni a gőzt...

Angelus írta...

Abszolút megértelek, ismerem az érzést. Barbara és az alkotók minden bizonnyal kaptak a rajongóktól rendesen érte a komment-részlegeknél.

Amúgy nálam egyszerűen nem létezik olyan, hogy "túl durva egy rajzfilmbe". Nézd meg a Wicked City c. rajzfilmet, teljes film a youtube-on. Na az beteg animációs film!

Slater4 írta...

Hát, nagyon durva, az biztos....
De az egy japána anime.Az ilyenek persze hoggy sokkal durvábbak.Bár szerintem ez ami tmontál, egy elég hülyeség...
Inkább a DRaginball-t ajánlom...
De ez egy teljesen másmilyen rajzfilm!És pont te magad mondta, hogy ez gyerekbarátabb.De persze a az alkotók hogy Barbara szerepét kihangsúlyozzák mindenekefelett (grayson és DRake persze nem kaptak hasonló epizódot) egy jó félelmetes epizóddal, ahol persze Barbara számára végül minden a legjobban alakult.Illetve ehhez hasonló "különkiadás" volt a az amikor aSUpergirl Gotham-be ment.Lehet egyébként, hogy csak ezért cisnáltkák meg Supergirl-t a Superman rajzfilben, hogy összhozhasanak egy crossovert.Batman-Superman, Batgirl -Supergirl...Hú egy kicsit se szúrja az ember szemét....
ÉS persze, Bruce-ék eléggé negatína álltak egymáshoz, de a két lány azonnal kebelbarátnők lettek.Ja és ez az egyetlen találkozó a két rajzfilm között, ami nem a Superman, hanem a Batman rajzfil-ben volt.(a 3 batman-superman találkozó mind a Supemran-be volt)Persze Graysonnak és Drake-nek még a neve sem hagzott el az epizódban....
Egyébként lehet, hogy igazad van, hogy "kaptak a rajongóktól"
Mert hát a "Justice League" sorozatot csak a Batman Beyond után késztették.És abban normálisan oszlik meg a "dramaturgia"...Nincsenek túlsúlyban egyes szereplőkk...
És komlyan Batman is egész másmilyen aban, mint a New Batman A-ban vagy a Beyond-ban, sokkal normálisabb, nyugodtabb, megfontoltabb, és tényleg nem érztem azt a lgkört hogy "senki-ben sem bízom, kivéve Barbarában"
De komolyan, emlékszel a soorzatban Superman-t első találkozásukkor a falhoz vágta....
EBben- bár persze megmarad a sötétsége- sokka normélissabban viszonyul a csapattársakhoz.Nem tudom ezt így érezted-e, de az a rajzfilm sokkal közelebb áll az "eredeti Batman" szellemiségéhez...
És tényleg lehet, hogy zaért mert a rajongók neagtívan reagáltak, és akészítők egy kicsit megijedtek és "hát akkor csináljunk egy olyat, ami megfelelő"....
De persze itt is megmutatkozott Barbara imádatuk:Emlékszel a karácsonyi epizódra?Superman magával viszi haza a marslakót, és megékrdezi:"Holvan Kara-Barbarával síel..."
Persze nem bírták megállni..És ismételten Grayson és Drake neve nem hagzik el sehol...
Sőt, emékszel arra az epizódra, amikor Joker lAs Vegas-ban a kárty banádval zűrzavart okoz?
Egy hozzászólésos fórumban azt olvastam eredetileg Bruce timm szerepeltetni akarta Batgirl-t, de a kollégák lebeszélték róla....
Sőt, a Justice Legue Unlimited-benn eredtileg volt egy ötletük, hogy Batman és Batgirl egy akcióban vannak, Barbara megsérül ideoglenesen tolószékbe kerül, és mint rajzfilmbeli Oracle összehozott volna egy csapatot, akiket a Batcave-ből irányított volna az epizódban(ja és se Grayson se DRake nem szerepeltek volna), de Hála Istennek az egészet cakkumpakk elvetették...
Na jó, ígérem, most már igyekszem leállni, hogy rámutassak ezekre a dolgokra....
(De talán ha már átadtam a eszmefuttatásomat, meg az információkat azért talán megbocsátod a kifakadásomat)
De komolyan, ha Graysont ennyire utálták, Drake ennyire nem ragadta meg a fantáziájukat, csinélták volna meg inkább az egész Batman rajzfilmet úgy, hogy csak Bruce és Barbara szerepelnek, ők pedig egyátalán nem.....

Angelus írta...

a "gyerekbarátabb" szót a rajzstílusra értettem. Az első 85 epizód után átszabták a szereplők küllemét, és némelyik szereplő - főleg Gordon és Joker - hihetetlenül rongybaba-szerű lett.

Ha tényleg ekkora Barbara-imádat jellezte az alkotógárdát, akkor nem lennék meglepve, ha már Barbarának is spin-offot terveztek volna.
Erről a Supergirl-Batgirl közös részekről még nem hallottam, idillies lehetett látni, ahogy "közösen síelnek".

Grayson karakterével kapcsolatban viszont már kíváncsivá tettél. A sorozat hogyan vitte tovább az utóéletét? Valószínűleg fent van valami ismertető honlap egyik parcelláján, de én mégis inkább egy konkrét személytől szeretném megtudni. Mi lett Dickkel Nightwingként, már azt leszámítva, hogy néha beugrott segíteni a Triónak?

Slater4 írta...

Nos, tualdonképpen készült egy spin-of féleség.De szerencsére ez teljesen elválasztható, mert olyan parodisztikus hülyeség, hogy arra a szót nem találni.Illetve mégis, ahogy a címe is: "gotham Girls" VIszont a hülyesége ellenére Barbara hangja ugyanaz volt, mint a New Batman Adventures-ben.(írd csak be a youtube-ra, szörnyűséges.)
Egyébként az újrrajzolásnál ő vlátozottmeg a leginkább:ha összehasonlítod a akét Batgirl figurát teljesen mások.
Egyébként ha már a Barbar imádatnál tartunk:én már ezt se tartok kizárt-nak, hogy Batman-t azért rajzolták át, hogy jobban hasonlítson batgirl jelmezére....
Nem viccelek:ugy eredetileg a denevér-jel máshogy nézett ki...Komolyan, én nem tartom kizárt-nak, hogy Batman jelmezének formáját és színét kizárólag azért alkották meg ilyenre, hogy Batgirl-re jobban hasonlítson...Még belegondolni is rossz.....
Nem több különrészről van szó:Tudod a Superman animated series-ben a acél- és a denevérember három alkalommal szerepelnek együtt.De volt egyetlen epizód, amikor a new batman ADventures fogadta be a Superman világot:Superman egy ellensége véletlenül GOthambe kerül, Batman véletlenül távol van avárostól, Supermna véletlenül szintén elfoglalt és így véletlenül Supergirl utazik el gOthambe, és Barbarával együtt dolgozik, ahol persze megint több alkalommal éreztetik, hogy Barbar tökéletesen Batman női megfelelője, ja és bár elvileg főszereplők Grayson-nak és DRake-nek a neve sem hangzik el...
éS később a SUpermen rajzfilmben utalták erre, amikor Kara ír egy levelet, ugyanis hogy SUpergirl énjét elrejtse vörös parókár hord, és valami kedves banda azt mondták ő az ő Batgirljük, és elhagzik ez "Barbara fétlékeny lesz"
Tehát Grayson és DRake még a saját rajzfilmükben sem szerepelnek, de Barbar neve elhagzik a Superman rajfilmben...
Aza síelés nem volt megcsinálva, csak aban a karácsonyi epiózadban megemlítik, Barbara és Kara(SUperiglr)neveit. A "justice Legaue-ban " akkor szerepelt elöször Cark Kent családja, Superman magával viszi az ünepekre Johnt a marslakót, és otthon Superman megkérdezi "hol van Kara - Barbarával síel"
GOndolj bele:a "Justice LEague " jóval a beyond után készült(!), és ez már a 7 különböző szuerhős története, és Barbar neve ebben elhagzik ráadásul SUpergirl neve mellett.(nagyonigyekzet itt is a párhuzammal hogy Batman- Superman, Batgirl-Supergirl)
Ja és Grayson és DRake neve persze nem hagzik el...Egyébjként az epizódban azt mondják Batman az Őrtoronyban tölti a karácsoyt...

Slater4 írta...

rayson karaktere:Pont ez az!Semmit nem tudunk megróla!
A New Batman ADvnetures "Sins of the Father" végén jelenik meg, éppen visszatérve földkörüli utazásáról.Nem tudom, te akkor most a New Batan A-t emnnyire ismered, ugye ott volt az "Old Wounds "cím epizód, amiben Grayson visszaemlékezik, hogy hagyta abba Robin szerepét, és Barbar hogy tudta meg Batman személyazonosságát.Nagyon keveset szerepel, és annyira gyerekes-nek, forrófejűnek állították be akészítők..Kmolyan, az volt az érzésem, mitha meg akarnák utáltatni a nézőkkel a karalterét...Azt egyébként furcsálltam, hogy Mr. Freeze -es epizódban például nem szerepel..HIsz ő az egyik legnagyobb ellenfél, de Bruce nem hívja segítségül, mert...Hát csak nem és kész.
És ezért találtam olyan felháborítónak, hogy a Baypnd-ban egyszer sem szerepel.Még csak azt sem utdjuk meg, hogy hol van mit csinál, csak annyit , hogy még él.
Volt egy rész, ahol Terry Burce-nál van, és felvesz egy egy inet min D.G. monogram van.meg is kérdezi:Ki az a D.G.?"Bruce csak mogorván néz és elsétál...
AZtán ugy volt az a beszélgetés Terry és Barbara között ."Ön és Grayson rnadiztak?Barbara:kölyök szerelem, ahmar véget ért, Dick elment, mert eleeg lett abból, hogy Batman árnyékában éljesn.Megsértődött, amikor én Baruce-cal maradtam.Mint a társa? A barátnője? stb"
És ennyi.Tehát Dick elment Gotham-ből, mert dühös lett bruce-ra, később visszatért, mint Nightwing, és..Semmi.A legjobb magyarázat az, hogy Bruce és Barbar összejöttek, és erre végleg elment.De nincs kimondva erről semmi csupán sejteni lehet.Sehol sem volt ez kimondva, viszont mi más lehetne a magyarázat?Modntam, higy igencsak egyzserű megoldása a szerelmi három szögnek.(az hogy nincs megmagyarázva ez a kellemetlen talaj)
Illetve még a ROTJ-ben Barbar említi Terry-nek"Önök mind elkeseredettek amikro kilépnek? AZ állással jár.Egy nap keresd fel Nightwing-ot, ő tudna mesélni"
ÉS ennyi..Semmi több.
ÉS ismét Barbar álszentége:AZok a történetek szerintem valószínűleg róla szóltak volna...
Talán már jobban érted mié ttartom olyan nagy hibának a ezt a Bruce-Barbara-Dick dolgot...
És azt is, hogy érthetőek voltak az információk.

Slater4 írta...

De egyébként nem azért akadok ki azon, hogy Grayson nem szerepelt a Beyond-ban mert feltétlenül szükséges lett volna, de azért ez a Bruce-Barbara-Dick dodlog a szememben mindig is egy nagy szégyenfolt lesz.És roppant egyszerű megoldásnak tartom ezt a dolgot így megoldani, hogy Dick sose szerepel.
Meg egyátalán: Grayson volt Bruce legelső partnere!A "sidkick"-ei közül ő ismert legrégebb óta!És a karaltere a képregény füzetekben már 1940-ben felűtnt, és máig egész népszerű a kéregényekben(persze az évek alatt eléggé módosult a karaktere)
SZóval úgy gondolom hogy illett is volna hogy legaláb egyszer-kétszer róla is halljunk valamit.

Angelus írta...

Illett volna, szerintem is. Azt hiszem, a rajzfilmes idővonal alkotói elvesztették a mértéket, és egy idő után ami papíron jól hangzott, azt beleírták a művükbe. Sorozatról révén szó eleve nagyobb mozgásterük volt, a nézettség vot a lényeg, és a Beyond sok "maradibb" rajongónak friss levegő volt a fárasztóvá váló Barbara-Bruce-Robin trió után, ami a szerelmi üggyel, a mellőzött Éjszárnnyal és a butított rajzstílussal gallyra és vesszőre vágtak.

Barbarának a cinizmusát le kellett volna vedlenie a Beyondra, és akkor ő meg Terry olyanok lehettek volna, mint Bruce és Jim Gordon: maszkos igazságosztó és a detektív zsaru, aki nem megvehető.

Slater4 írta...

Speciel szerintem Terry és Barbara között nem volt kiegyenlített a viszony.
Barbara mint hajdani Batgirl, Bruce egykori szeretője, és mint mostani Gordon rendőrfőnök megkövetelte magának, hogy tudja ki az új Batman.Nem az vezérelte, hogy segítsen Terry-nek, vgay Bruce-nak, vagy hogy a segítségüket kérje egyszerűen mindent tdni akart.Azért is mondom, hogy Barbara elárulta Tim-et mert ugye azt már nem érezte felttlenül szükségesnek, hogy Tim is tudja.Egyébként nem azért kellett volna elmondania,mert Tim bármit is tehetne de ha Barbara valóban törőtdik Timmel, és nemcsak egy képmutató szemét, ezt kellett volna tennie.ÉS persze Tim-nek semmi kifágsa brbara ellen.
És ahogy lavírozik kettejk között az elég kétszínű.
Egszer Terry elött próbálja befeketíteni Bruce-t, aztán Bruce elött Terry-t.Merrt Terry az élő bizonyíték, hogy Bruce-nka fonotsabb volt a küldetés, mint a kapcsolatuk.ÉS ezt úgy, hogy neki DIck-kel is volt kapcsolata.
ÉS emlékszel arra az epizód-ra amikor Barbara üldözi Terry-t?
Az kicsit szomorú is:Barbara azt mondja Terry megölt valakit, és Bruce elhiszi neki.Később amikor Terry esküdözik, akkor utánanéz, amikor Bruce elöször halja, simán elhiszi.
LÁtod? Az alkotük-nak tényleg Barbara volt az imádottjuk...
Ugy értem nem feltűnő?Grayson, Drake, Terry sosem voltak elég jók neki, szinte leste, hogy mikor csalódik bennük(emlékszel Terry ezt egy beépülése során mondja is ezt, hogy sosem lesz eeélg jó Bruc-enek)
De micsoda meglepetés!Barbaraában megbízik.EMlékszel az epizódban, "Barbara nem hazudna nekem! TerryÉN tlaán igen "
Illetve az az epizód amikor Barbara lemegy a BAt-barlangba, az epizód végén PERSZE megmenti Terry-t, és TErry elmeséli Bruce-nak hogy Barbara ügyes volt, Bruce "Ó azt elhiszem"ÉS mosolyog hozzá!
Az az elkeseredett öregember akivé végül vált!
Bizony a Beyond-ban is teljesen érezhető volt Bruce- Timm-ék Barbara-imádata.Terry és ő közötte óriási az "erőkülönbség"? a érted hogy értem.

Slater4 írta...

De egyébként a szerelmi szál a TNBA-ban nem egyértelmű.Az, hogy Bruce -nak és Barbarának volt kapcsolata csak a Beyond-ban lett kimondva.A Beyond-nak az lett volna a feladata, hogy a TNBA hibái kiküszöbölje, de ehelyett csak még inkább rontot (mármint ezen a szálon)
Ez és Garyson (mgeh hát végülis DRake is) karalterének teljes mellőzése olyan hiba, ami az én szememben nagy szégyenfolt marad a Beyond-ban.

Slater4 írta...

VIsza a SUbzero-hoz:
NEm ir értem hogy lehet, de két igen lényeges kérdést eddig nem tettünk fel:
Szóval a Mr. Freez-es (tudod az a rendkívűl érdekes epizód) epizód alapján:
1.:Nora hogy lehet hogy életben van? Hizsen az epizód különösen a vége azt sugallta, hogy meghalt.
2.:Azt mondja meg nekem valaki Freeze hogy a csudába tudott kijutni az ARkham Elemegyógyintézéetből, és eljutni az Észkai Sark-ra?
Egyébként a film védelmében azért mindeképp el kel ismernünk, hogy valóságosabb a legtöbb Batman-sztorinál.
Ugye már az Északi Sark-kal egy valóságosabb hellyé tették Gotham-et.Nolan is pont így csinálta.
Persze iszonyat hülyeség ahogy a lehetséges donorokat vizsgálják, hogy ilyen kevés van, és hogy pont Barbarát választják ki az is nonszensz(talán azzal magyarázható, hogy tudhatták, hogy Barbara, mint rendőrfőnök lánya elég nagy egészségnek örvend)
de ez a májátültetés akkor is egy valóságosabb dolog volt.
Úgy értem Freeze nem akarja elpusztítani a várost, nem akarja elárasztani mérges gázzal, hanem májátültetést akar a feleségének.HIába van benne elég hülye baki, még így is sokkal valóságosabb mint JOker akármelyik tréfája.
ÉS pont az teszi valóságosabbá, hogy egyszeri eset volt.Nem az, hogy újra bezárják, és bármikor újra megtörténhet, hanem egyszero eset volt.
A bakik ellenére el kell ismenrünk, hogy a legtöbb Batman sztorinál valóságosabb volt.

Angelus írta...

Nem zárom ki, hogy így van, de ennyi erővel még ettől is valóságosabb lehetett volna, ha mondjuk Roland Daggett kábítószert csempésztet diszkókban random gazdag csemeték italába, és mindig fényes nappal, de eldugott helyeken bonyolítja le a szállítmányokat, úgy, hogy senki se tudja, ki kicsoda, így Batman nem tud nyomozni.
Csak egy ötlet.

Slater4 írta...

ROland Dagett? Az ki? Elnézést de elveszetettem a fonalat.
És két kérdés?AZokról mi a véleményed?

Angelus írta...

Az animated series egyik bűnöző szereplője. Több epizódban is szerepelt. Egyikben kóbor macskákat ferőtzött meg, hogy az ellenanyaggal megszedje magát pénzben.

Slater4 írta...

De mir céloztál ezzel?Hogy a kiicsivel több munkával a rajzfilm is lehetett volna valóságosabb?
Mert bár én utáltam a SUbzero Barbar-központúságát,(gyakorlatilag dicshimnuszt zeng Barbarról, a ráteremettségét kihagsúlyozva) de Frezze céljai, meg amik vele történtek valóságosabb a legtöbb Btman-sztorinál.
És akét kfrédésel te tudzs kezedni valamit?
Már mint hogy a Mr.Frezze-es Animated serues epizód alapján
1. Nora hogy lehet, hogy életben van?
2. Freeze hogy tudott kijutni ARkham Elmegyógyintézetéből és eljutni az Északi Sark-ra?

Angelus írta...

Arra célzok, hogy a "NullaAlatt" semmivel se realisztikusabb a fagyasztólézerrel, a méretes véletelenekkel, a nem-téli Gothamban futrinkázó jegesmedvékkel, az idióta lövéssel, amivel Freeze "kollegája" berobbantja azt a fúrószigetet.

Nora állapota szerintem az egyik, amibe az írók nem gondoltak bele, ahogy Freeze szökésére se. Lagymatag írói munka, ennek tudom betudni.