2020. augusztus 5., szerda

A Greyhound csatahajó

Greyhound - előzetes és poszter - SZMK

Nem nehéz rájönni, mi a Greyhound fő szexepilje az átlagnézőnek: Hollywood egyik legpedigrésebb színésze formálta meg a főszerepét és forgatókönyvét is, egy II. világháborús csatáról szóló filmben. Kíváncsi leszek, vajon a COVID utáni világban is így tolják-e majd az ipar legfőbb propagandatémáját most, hogy az örök „jófiú” USA árnyéka önmagának, hegynyi szennyeséből pedig mind nagyobb kupacot „csodálhat meg” a nyilvánosság.


A frissen előléptetett Ernest Krause kapitány a Greyhound kódnevű hadihajón felügyeli egy 3 tagú teher- és utasszállító konvoj útját. Csakhogy a „Black Pit” nevű óceáni szakaszon állandó a náci tengeralattjárók fenyegetése, és több napi távolban nincs szövetséges légi támogatás.

Tárgyilagos külleme mögött meglehetősen elcsépelt és egyoldalú látványprodukció a Greyhound, ezt kár tagadni: olyan benyomást kelt, mintha valaki Nolan szikár-személytelen Dunkirkjét és Michael Bay sablon-pátoszos Pearl Harbor-ját (de szerencsére agyonírt szerelmi szál nélkül) próbálta volna összevegyíteni. Minden pozitívumra jut annak egy-egy negatív vonzata is:

  1. a távolságtartás a szereplőktől megfoszt minket az erős érzelmi kapocstól,
  2. egyjelenetes bevezető és ugrunk is a sűrűjébe, végig jó a tempó, csak így a filmnek nincs eleje és vége.
  3. parancsról parancsra halad a cselekmény, ami dokudráma-szerű beütést ad, de ezt a sok szakzsargon-infót csak egy ideig érdekes hallgatni igazi párbeszéd helyett.
  4. egy Jaws-szerű horrort idéz, ahogy az arctalan tengermélyi mészáros vadászik az emberekre, ám az amerikaiak megint istenfélő jófiúkká lettek sarkítva.

 Greyhound - előzetes és poszter - SZMK

Technikailag jól megcsinált, de ezeréves klisékből merítő csatalátkép Hanks 2020-as jelenése a filmvilágban. Főhősünk porhüvelyében átélhetjük a veszedelmes út érzését, de a történet puszta tákolmány, és semmi egyedi nincs benne. Átlagos WW2-reklámfilm, de legalább csöpögős részek nélkül.

3/5-öt adok rá.


Nincsenek megjegyzések: