2018. március 20., kedd

Halálvágy (Bosszúvágy)







Képtalálat a következőre: „"death wish" 2018 blogspot”
Újabb vérszegény remake, újabb csekkmeló Bruce Willis komfortzónájában, az akciófilm-zsánerben. Eli Roth filmje az 1974-es Bosszúvágy újraforgatott kiadása egy átlagcivilről, aki egy családtagját elveszítve saját kezébe veszi a törvényt az inkompetens zsaruk helyett. Vonzó alapképzet, felületes megvalósítás.

deathwish2018_pic_620.png
Paul Kersey családos sebészorvos, aki ha lehet, kerüli az erőszakot. Mindez megváltozik, mikor egy este rablók törnek be házába: nejét és lányát lelövik, előbbi bele is hal.
Death Wish Feature Trailer (2018) Screen Capture #3
Az elkeseredett családfő saját kudarcának tudja be, hogy nem tudta megvédeni őket, és látva a helyi rendőrök tökölését, kiképzi magát, hogy az utcákat járva bűnözőket öljön. A kapucnis igazságosztót videóra veszik, és a helyi média szinte sztárt csinál belőle.




Két pozitív dolgot felhozni a Bosszúvágy mentségére: jókora feneket kerít az expozíciónak, és izgi hogy egy középkorú fehér krapek olyan csináld-magad alapon a rosszfiúk hóhéra lesz. Ne várjuk, hogy lélektani drámát vagy pszichológiai látleletet kapunk Kersey pálfordulásáról. 
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) "Clean Hands Save Lives" Poster in Death Wish (2018) Movie Product Placement
Két mozzanat utal rá csupán, hogy tud odáig jutni orvos létére, hogy embert tudjon ölni - mégha áldozatai züllött gyilkosok is:
  1. A pisztoly összeszerelését olyasmód tanulja, mint a műtőeszközök használatát.
  2. Régen rendőrt, civilt, bűnözőt ugyanazzal a lelki nyugalommal látott el. Ám most épp a saját munkaterepén, a sürgősségin szembesül vele, hogy az ő saját szerettei fekszenek a műtőasztalon!

Death Wish Feature Trailer (2018) Screen Capture #1
Szintén a WC-ben landolt az életszerűség, és ezt nemcsak a csóri alakítások miatt mondom. Kersey amatőrsége olyan fokú, hogy csodálom, hogy nem jutottak el hozzá már napok után a hatóságok.
Sirius XM Satellite Radio in Death Wish (2018) Movie Product Placement
Rádióhírműsorok visszhangozzák ugyan az emberek reakcióját a rejtélyes "Kaszás" szellemjárására, de ezt olyan gyermetegen adják elő, ami Sam Raimi Pókemberét, vagy a retro Superman-filmeket idézi. 




Willis az első Sin City óta nem szerepelt értékálló műben, ezt állítom. Kersey amúgy is alulírt figurájába unott fejet, pár arcrándítást és hangemelést visz bele. Ez kb. annyira színészi játék, mint ahogy a krumplipucolás nevezhető karriernek.
Kersey-hez végül eljut ugyan az őt kereső kopópáros, de mikor a feleség haláláért felelős rosszarc megküzd Kersey-vel a házukban, és ezúttal megvédi tőle a lányát, ezt mintha a rendőrök ómennek vennék!
Death Wish (2018) - Faith
A jóllakott pocakos nyomozó simán elhiszi neki a célozgatást, hogy ezek után a Kaszás valszeg nem fog visszatérni. Azért elég sok olyan bűnözővel bánt el kutakodása során, akik neki személyesen nem ártottak - mégha ezzel konkrétan segített is egy-egy vadidegennek.



Képtalálat a következőre: „"death wish" 2018 blogspot”
Több szót nem érdemes vesztegetni rá: kókadt, nyújtózkodó, kacajosan naiv tucatbosszúfilm. TV-ben reklámmal tűzdelve unalmunkban sétáltathatjuk rajta a retinánkat, de ez a maximum, amivel dicsérhetem.




Nincsenek megjegyzések: