2017. január 11., szerda

Lángelmék

 OLY BUTÁK HOGY AZ BŰN 

Bizonyos értelemben a rossz személyek tartják a fenti poszteren a címketáblákat. Jared Hess-nek és az íróknak inkább kijárna ez 2016-os bukásukért: a Lángelmék tipikus pihent agyú rabló-pandúr-vígjáték, amilyet álmából költve legyárt egy amatőr 1000 $-ból. 
 
David Ghantt, a jószívű, de toprongyos pénzszállítós soha nem mert kockáztatni az életben. Mikor frissen elbocsátott kolléganője, Kelly bevonja őt egy rablási tervbe, a férfi némi győzködés után belemegy az akcióba, 
és sikeresen megfújja a 17 millió $-nyi készpénzt. Ám a banda feje, Steve átveri, és bérgyilkost küld a Mexikóban bujkáló David-re. Muszáj a sarkára állnia, különben vagy rács mögé kerül, vagy a helyi hullaházba.

Amerika egyik legnagyobb összegű rablását veszi alapul a film, melyet a Loomis Farog & Co. kárára követtek el a '90-es években. Jó alapanyagnak tűnik, legyen szó krimiről vagy komédiáról. 
Ehhez képest a végtermék egy szabadtéri babazsúr szintjét üti meg - kivéve a forgatáshoz taccsra tett autókat. A légnemű cselekmény ótvar poénjai között egy-két vicces akad, a szereplők pedig mind ugyanolyan IQ-koldus balfácánok, akikre képtelenség odafigyelni. 

Már ezzel elmondtam minden fontosat, de néhány gócpontját külön kiemelném. David-et és asszonykáját az állatkertben kellene mutogatni: a pasas Australopithecus-okra szégyen módon égeti magát, amerre csak éppen futkos. Lecserélt emberi kocája pedig a monoton hangjával valami őrület, mennyire idegesítő! Az 1 vicces életmegnyilvánulása a Kellyvel való cicaharcnál fordult elő, mikor kiverik az öltözőajtót. 

Legalább egy valagcsücsörítésnyi ívet kap az egész azzal, hogy David visszavág: pénzt követel, majd mikor visszazsarolják, egymaga kihozza Kellyt Steve új házából. Napszemüveg-szakáll-szmoking kombójával még viccesen menőn is néz ki. De nem tudom értékelni a fickósodását, mikor végig olyan gyagyás dolgokat művel, 
mint az ocsmány transzvesztitaparókás "álcája" a reptéren, vagy
mikor a hitman-nel a Rocky 3. pancsolós futását parodizálják ki a tengerparton. 

Jelentéktelen kis vacak, ami pontosan azt kínálja, amit bármelyik trailer-e alapján sejteni lehetett. De nem leszek igazságtalan: nem minden idők egyik leggázabb celluloidbaromsága, csak a tavalyi évé. 


1/5-öt adok a Lángelmékre.




Nincsenek megjegyzések: