2021. február 24., szerda

No Man's Land (2021)

 LIGHT DOWNLOADS: No Mans Land 2021

Motoszkál bennem egy kérdés. Mikor vánszorgó egy film a hosszú, lassú jelenetektől, és mikor mélyítik azok el a helyszín adta légkört, plusz adnak nyomatékot a szereplők nehéz helyzetének? Az biztos, hogy a No Man’s Land Conor Allyn rendezőtől rengeteget tesz az előbbiért, és csak keveset a másikért. Western-ként kb. olyan új, mint az ükapánk elnyűtt nyerge, a témájáról festett kép pedig gyanúsan reklámszerű. A terjengős történetvezetés folyton ki-kilökdös a film hangulatából; maga a sztori bűzlik a sablontól, a szereplők jelleme, szövege és egymáshoz való kapcsolódása egyaránt szegényes marad.

No Man's Land (2021) Review | Jason's Movie Blog
"Senki Földjének” is nevezik a Texas és Mexikó közti határzónát, ahol gyenge lábakon áll a jogrend. Ranch-uk körül a Greer-család feje és két felnőtt fia egy illegálisan átszökött csoportot kap el, de az ifjabbik Greer-fiú, Jackson véletlenül lelövi a vezetőjük fiát, Fernando-t. Bár Jackson apja magára vállalja a gyilkosságot, a helyi ranger átlát rajtuk, és Jackson ijedten elszökik lovával a kietlen pusztaságba.

Jake Allin and Connor Allin create a no-man's land-free border conflict  story [Exclusive Interview] – Jioforme
Feszesre vágva ez a film legalább fél órával rövidebb lenne, de nemcsak a tempó miatt „lovagolok” ezen annyit. Ez a lassúság felökleli a feszültséget, ami a narratívát is feldönti: egy bizonytalan fiatalember szökésben van a semmi közepén – eleinte víz, étel és fegyver nélkül –, mégis ráérősen és indokolatlanul időzünk mindegyik helyen, válogatás nélkül. Nem élet-halál ügynek érezni Jackson szituját, hanem egy pihent agyú suhanc kalandos kirándulásának, ami közben új barátokat szerez, és csak a kerekebb lezárásért emlékszik vissza a film, hogy miért is van ő úton. Nem érdekel a western-nosztalgia: komoly megváltás-történet helyett mintha egy vadnyugati Disney-mesét nézne az ember.
 

No Man's Land (2021) Review | Jason's Movie Blog
Jackson a „szorgos és rendes kölyök” kliséje mögött egy felszínes, érdekesnek aligha mondható, kacagtatóan naiv bakfis, akinek mintha fogalma sem lenne az életről. Már a bevezetőnél leírtam őt, ahol a szülei próbálják győzködni, hogy hagyja már ott ezt a tengődő életet a ranch-on, és ragadja meg az esélyt, hogy a Yankees-ben játszhat New York-ban. A tragikus este is úgy jön át, hogy egy kotnyeles zöldfülű túl sokat ugrált, és most szívhat a saját hülyesége miatt. Keveset szépít ezen, ahogy a végén kicsit megemberesedik: még a börtön előtt, önszántából akar Fernando családja elé állni, hogy ha kell, saját életével fizessen, amiért elvette egy vétlen fiúét. De ez túl kevés túl későn.
 

No Man's Land movie review & film summary (2021) | Roger Ebert
Túl sokáig húzzák ezt az egyik helyről a másikra vetődést, amit animében láttam már több finesszel és mondandóval tálalva, nemhogy filmen. Jackson valami isteni csoda folytán rálel Fernando tárcájára, és sikerül időben elvergődnie Guanajuato-ba, amikor a fiú temetési menete éppen elhalad! A templomban pont akkor találkozik ismét a gyászoló apával, Gustavo-val, mikor a dilis, szakadt punk – akivel Gustavo korábban üldözte őt –, szintén újra felbukkan. És nahát: a Jackson után loholó ranger is pont akkor ér oda! Ahogy Elwood J. Blues mondaná: „The Lord works in mysterious ways.”
 

Review: 'No Man's Land' overreaches, but has a lot of heart
Juan Pablo Ramirez-t tudom dicsérni a képi világért, plusz a Jackson szüleiet játszó Frank Grillo és Andie MacDowell alakítását, amit az ötletsivár forgatókönyv a porban felejt. Jackson keserves számvetése magával a vége felé már jól leolvasható az arcáról és testtartásáról. De ezt nem egy aprólékos jellemrajz adja, hanem csak egy lecsupaszított élethelyzetből jön természetesen: a gyermeteg kölyök, akinek alig van fogalma a világról, ide-oda ütődik a bizonytalanságban, mint egy flippergolyó.
 
LIGHT DOWNLOADS: No Mans Land 2021
Sokkal több gondolattal és erősebb kézzel összefogva a No Man’s Land könnyen lehetett volna az a szívhez szóló dráma, aminek annyira látszani akar. De így csak terjengős, unalmas, kiszámítható és fárasztóan sablonos. Az emberek itt mind a táj puszta tartozékai, és az egészből ki van száradva a személyesség. 
 
2/5-öt adok rá.



Nincsenek megjegyzések: