2011. augusztus 10., szerda

TOP-11 legjobb Knight Rider momentum


 
Blogomon soha nem szoktam sorozatokat pontozás céljából kielemezni. A filmekkel ellentétben ezek nem egyszeri alkotások, nem önmagukban képviselnek értéket. Egy TV-sorozat hossza, szereplő-összeállítása és imidzse a népszerűségi index, a nézettségi adatok tükrében dől el.

Mint az eredeti, 1982-es Knight Rider nagy rajongója, külön cikket szenteltem neki, hogy összeállítsak egy Top-11-es listát, mik voltak a széria legizgalmasabb, vagy legalábbis legtetszetősebb mozzanatai. Azt is leszögezném még itt, hogy a "Knight Rider" érvényes feldolgozásának kizárólag az eredeti, 4 évados sorozatot tekintem. A Knight Rider 2000 és 2010, a Knight Rider Team és a 2008-as folytatásszéria kritikán aluli, vérszegény tucattermékek.





11.
A páncélozott harckocsi az Ál-Devon c. részből


Ez magára a járműre, illetőleg a K.I.T.T.-en végrehajtott roncsolására vonatkozik. Nem nagyon hiszem, hogy egy speciális vegyület közömbösíthet egy olyan páncélt, melynek ereje a molekuláris anyagszerkezetében van. De mint sok más filmrajongó, én sem rendelkezem behatóbb metakémiai ismeretekkel.

A harckocsi ötletként, kinézetre és működés közben meggyőzően hatékony támadóeszköz: megfelelő tolóerővel áttöri még egy páncélterem burkolatát is. K.I.T.T. orr-részének légterelő eleme még picit asszociál is a harci jármű törőlapátjára.
Az egyetlen részlet, ami furcsává teszi a megjelenéseit, hogy azt a tompa, állatszerű hangot adja ki, amikor gyorsan előrefelé mozog. Ugyanezt a hangot egyébként Góliát tengerbe zuhanásakor is hallani lehetett. Hatásos a sorozat saját miliőjén, de persze mozifilmben már külön magyarázatot kellene adni rá.




10.



Goliath elpusztítása

Az Alapítvány mozgó kamionja adhatta az ötletét egy K.I.T.T. páncéljával rendelkező, kiemelten hatékony támadóeszköznek. Noha a tulajdonos, Garth egy tipikus agresszív antitézise a főszereplőnek, a TV-show miliőjén belül igenis jó gondolatnak számított.

Szemben Nortonék tankautójával Góliát egy jobban manőverezhető jármű volt, bár így sem annyira, mint egy hagyományos személyi autó. Ezt ellensúlyozandó Garth elszánt, reflexív sofőr. Helyénvaló, hogy bár egyénisége ellentéte Michaelénak, vezetési készsége ugyanúgy kiváló. Egyébként unalmas lenne egy hatalmas kamion ellenfélnek, akár K.I.T.T. páncélzatával burkolták be, akár rakétákat szereltek rá.

Okos gondolatnak tartom, hogy ha már sebezhető rész, akkor az az utánfutó és a vontató kapcsolódási pontján legyen. Nem tudom, egy lézernek mennyire kell erősnek lenni, hogy a találat egy pillanat alatt elpattintsa azt a fémkapcsot. Az 1. évadban Bonnie Barstow lézerével sokat kellett vacakolni állításkor, így nem igazán világos, hogy tudott Michael ennyire célozni vele.

Az akciójelenet összességében nem túl bonyolult, de stílusos: Michael éppen akkor lő rá a rakéta kilövőállására, amikor Garth beindítja a rakétát. Ez azért kockázatos, mert ha épp akkor nem látni be a kamion ablakán - akár távolság, akár a por miatt -, akkor felkínálja magát az ember. Őszintén szólva: két lézerlövés után fel kellett volna ismernie, hogy ez a fegyver csodajárművének a vesztét okozhatja.




9.
A prológus Michael Longról 


Larry Anderson szeme, és bizonyos fokig fimiskája is valóban hasonlít David Hasselhofféra. Amennyire észrevettem, Hasselhoff ügyesen megfigyelte, milyen arckifejezéseket vág Michael Long abban a negyedórában, amíg a kamera Andersont mutatta. Egyébként a híres jelenetben, ahol Tanya Walker fejbelövi Longot, már Hasselhoff volt az elsötétített arcú férfi.

A története szerint Michael egy rendőrhadnagy, aki társával fél éves fedőakció után készül egy ipari kémkedést leleplezni. Tanyának erőteljes hajlama van a kegyetlenségre, ezért a nézőt sem lepi meg, hogy saját kezűleg, vagy emberei révén milyen agresszíven reagál a nem kívánatos történésekre.

A szokványos plasztikai átműtés (Garth arcára) és névváltoztatás helyett a fejlövés túlélésén volt a hangsúly: egy vietnami koponyasérülés helyén, a platinával kipótolt részt érte a golyó. De ez is csak a 100%-os haláltól óvta meg, a golyó az arcára térítődött át. Az ujjlenyomatok sebészi változtatása pedig a legkézenfekvőbb lebukási lehetőséget is kiküszöböli. 

Csak a legelső epizódban hangzik el a protagonista középső neve, az Arthur. Egyes epizódokban Michael futólag tesz néhány információt előéletéről: egy rokonról, egy régi iskoláról vagy más apróságokról. A legjelentősebb kapocs a múltjához a néhai jegyese, Stevie. Ő leginkább észjárásban számít méltó párnak Michael mellett. Az alapján, ahogy Long jellemét ábrázolták a készítők, Michael régi énje még valamivel visszafogottabb volt, ezért is lehet a nő, akit szeretett, ennyire szelíd, konfliktuskerülő személyiség. 

Megjegyzem: az indítórész eredeti címe "A Főnix lovagja", hiába hivalkodóbb, de lényegretörőbb cím, mint a magyar fordítása: "Nehéz örökség".


8.
K.A.R.R. karaktere

K.A.R.R., azaz "Knight Automata Robogó Robot" a legjobb fő ellenség, akit a Knight Riderben szerepeltettek, nyilvánvalóan, mert ő mesterséges intelligencia, és K.I.T.T. negatív megfelelője. Vonalsávos beszédkijelzője a készítőket is megihlette, hogy K.I.T.T.-é is ilyen legyen a korábbi négyzetforma helyett.

K.A.R.R. összesen két részben szerepelt; első szereplésekor még inkább steril, érzelemmentes tónusban beszélt, ahogyan a való életben is elképzelnénk egy gép beszédét. Teljesen objektíven kezel még olyan kínos témákat is, mint a "szaporodás igénye", vagy a "sittre kerülni". Itt még csak passzívan, igényei és potenciálja alapján manipulálta azt a két embert, akik reaktiválták.


A duóból a kapzsibb egyén, Tony a rengeteg rabolt pénz hatására már embert is rabol (Bonnie-t), hogy eszközét-társát üzemképesen tartsa. Primitív emberek, de világosan látszik, hogy a korábbi barátokat is egymás ellen fordíthatja egy ilyen rendkívüli érvényesülési lehetőség.

Miután Garth és Goliath visszatérésére sor került, a 3. évad elején ígéretes ötletnek tűnt, hogy  K.A.R.R., K.I.T.T. prototípusa is visszatérjen egy cameo-epizódra. Itt K.A.R.R. már emberibb, manipulatívabb, mint az 1. évadban volt. Apránként sikerül egy egyébként józan eszű fiút, Johnt meggyőznie, hogy megtegyenek egymásnak 1-1 szívességet, nem sejtve valódi céljait. K.A.R.R. igazán nagyszerű  stratégának bizonyul itt: az ő "szívessége" egy váratlan rajtaütés az Alapítvány mobil egységén: számítva rá, hogy megint lézert tartogatnak ellene, elviteti és beszerelteti azt Johnnal.  
Még John főnökét is úgy használja fel, ahogy akarja. Előbb titkon a peace-makerét zavarja össze, hogy Johnnak olyan helyzetet teremtsen, amiben könnyebb lesz meginognia. Aztán az idős férfi mohóságán keresztül a karbatartása anyagi bázisát tervezi meg. John kiszállása azért történik, mert felismeri K.A.R.R. egyéniségének valódi színezetét. Amit az élő gépezet igazol  is: előbb John hangját utánozva a barátnőjét, majd a lány által Johnt csalja el és ejti túszul.





7.

A bűnöző Knight és K.I.T.T.

A "Knight in Disgrace" (Hitszegő lovag) c. részben az írók először tüntetik fel Knightot, mint felfüggesztett bünözőt. Látszólag új munkaadója meggyőzi, hogy álljon a szolgálatába. A lelövés jeleneténél Hasselhoff játéka valamivel hihetőbb Edwars Mulhare-énél, de a szituáció maga kifogástalan. Ahogyan az exnyomozó K.I.T.T.-el beszél és viselkedik, az is árnyékosabb színben tünteti fel a szokásos vidám hangulatát.

Mi magunk persze könnyen rájöhetünk, hogy ez csak valami trükk vagy megtévesztés. Így magától túl spontán, hisz alig tudunk valamit erről a La Salle nevű alakról. De az illúziónak jó oka van: La Salle szakember-gárdája képes az Alapítvány számítógépes rendszereit saját célra hasznosítani, ami miatt mindig egy lépéssel előttük járnak.

És örülök, hogy először látjuk Devont és Michaelt titokban találkozni, s csak utána mondja el Michael K.I.T.T.-nek az igazat, hogy ez az egész csak fedőakció. Ennek jogosságát mi sem igazolja jobban, mint amikor K.I.T.T. beszédmodulátorát - "életében" először - nem ő maga használja, hanem La Salle ad rajta keresztül utasítást.




6.
Wilton Knight halála 

A bevezető vagy első epizód során látjuk először és utoljára Wilton Knightot, a Jogért és Igazságért Alapítvány, illetve K.A.R.R. és K.I.T.T. létrehozóját. Halálos beteg, de elszánt és elveiben hívő ember. Michaelra úgy tekint, mint olyan fiára, amilyen sosem adatott meg neki. Ez egyértelmű összefüggés, tekintve, hogy a vér szerinti fia arcát adta Michaelnak.

Amikor a betegsége ágynak dönti, röviden összefoglalja, amire eddig csak céloztak: miért "kapott új életet": "Egyetlen ember is jelenthet különbséget; azt akarom, hogy te legyél ez az ember." Devon által kapnak majd a szavai részletesebb magyarázatot a dupla rész végén. De maga a jelenet, ahogy megszorítja Michael kezét, megindító, és mindhármuk arckifejezésén őszinte érzelmeket lehet felfedezni.
Wilton és Michael kapcsolata kicsit Jor-El és Clark Kentre emlékeztet Richard Donner Supermanjéből: az egyik egy intelektuális zseni, aki intelmekkel szolgál a cselekvésre kijelölt utódnak.

Wilton előéletéről minden, ami feltétlenül fontos a szinopszishoz, kiderül a sorozat kezdetén. Az utólagos adalékok sem erőltetett bemagyarázások, mint a Pókember 3.-ban Ben Parker megölésének variálása. Garth alakja és jelleme kiegészíti, árnyalja annak magyarázatát, hogy Wilton miért ment bele az egészbe. Hogy miért "adott mindent" Michaelnak - ahogy azt Garth is nehezményezi.




5.

Az SPM-fokozat


A sorozat ismerőinek köztudott, hogy az utolsó évadban K.I.T.T. egy új jellegzetességet kap. Korábbi képességei közül a Turbo volt a védjegye: elsősorban az ugrás, részben pedig a rövid felgyorsulás miatt. A Turbo időnként az extraerős gázpedál szerepét töltötte be. Ilyenkor K.I.T.T. általában azért Pursuit (="Nyomkövetés") módban állt, mert konkrét cél.követésekor indokolt a hirtelen tempóugrás. 
A SPM és a Vészfék Rendszer hagyományos zöld-piros ellentétszíne áthallás K.A.R.R. és K.I.T.T. beszédkijelzőjének külleméről. Lehet vitatkozni róla, hogy a légterelő elemek tényleg csak ilyen gyorsan kinyílnak-e a karosszériából. A "40%-os sebességnövekedéskor mindig dörrenésszerű robaj hallatszik. Amennyiben ez a hangrobbanást jelenti: kb. 1200 kilométeres sebességről van szó, de befolyásolja a közeg jellegétől és a hőmérséklettől is. De ha a számadatok nem is stimmelnek: a koncepció ábrázolása hihető. Csak külön szerkezettel tudom elképzelni, hogy egy sofőr így is irányítani tudja a kocsit.

Megjegyzem: a 4. üzemmód, plusz az RC javasolta C-gomb az egyedüli új funkciók, amikkel nem az Alapítvány területén ruházták fel K.I.T.T.-et. És módfelett humoros is volt látni, hogy RC bandája segít Bonnienak, amikor a Trans-Aim újabb rendbehozatala zajlik. 




4.
 
K.I.T.T. újjáteremtése a savas eset után

Magyarul "Veszélyes hulladék" a címe annak a résznek, ahol K.I.T.T.-et beemelik egy savas anyagokkal teli szennyvízbe. Michael tehetetlenül kell végignézze, ahogy legjobb barátja elsüllyed. Ebből a szemszögből enyhén horrorisztikusnak hat, mikor másnap Bonnieval a kivonatatását végignézik. Halott, kifakult fémváz.

Amiért 4. a listámon ez a mozzanat, az az eredeti kutatócsapat összehozása, a hosszadalmas, lélekölő munka, amivel - mint Bonnie fogalmazott - "újjá kell teremteni a semmiből." Amikor először láttam ezt, komoly kétségeim voltak, hogy ez most az eredeti K.I.T.T. akar-e lenni. Vagy csak a tervei alapján egy másikat gyártottak, a rendbehozott fémvázba tették, és ezt állítják be úgy, mintha a régi lenne.
Végül nem az győzött meg, hogy K.I.T.T.-be beidegződött az eset, mint valami trauma. A dialógusok alapján viszont kiderül: a kocsiban maradt egy kis adatmennyiség épen. És logikus, hogy nem minden részkomputere van egy helyen, nem mindet rongálta meg egyformán a sav.

Michael ebben a részben nagyon követelőző benyomást kelt. Mihelyt hazahozzák K.I.T.T.-et a kamionba, máris azzal huzakodik elő, hogy bármilyen nehéz-e, helyre lehet-e hozni. Amikor pedig hetekkel később K.I.T.T. központi egysége újra tud beszélni, azzal jön elő Bonnie-nak, hogy: "Ez nem ő. Nem is hasonlít K.I.T.T:-re." Hát megértem, hogy Bonnie erre leordítja Knightot, akiről korábban még azt is mutatták, hogy K.I.T.T. ugratásairól fantáziál. 
Némileg ezt kozmetikázták azzal, hogy Michael a lelövése emlékéről beszél K.I.T.T.-nek, és azzal segít neki "félelmét" legyőzni. Amit mond, felnőtt észjárásra vall: "Az volt a lényeg, hogy nem voltam hajlandó feladni; csak tettem, amit tennem kellett."





3.
Michael amnéziája

Amellett, hogy nehezíti az újabb ügyet a hiányos memória, egyben motiválja is. Nincs rá garancia, hogy ha lezárja ezt az ügyet, akkor emlékei visszatérnek. 

Ez egy nagyon jól megírt epizód, és David Hasselhoff játéka - véleményem szerint - igazán erőteljes itt. A "Knightmares" epizódban Michael egy robbanásban elveszíti az órakommunikátorát, és az ütéstől emlékeit is Michael Knightként. Olcsó attrakciónak hangzik pedig nem az.

Először is: maga az ötlet jól van elővezetve. Rutinakció során történik váratlanul, és mivel Michael órakommunikátora leesett a csuklójáról, eltűnik Devonék szeme elől. És hogy valaki a karját maga elé tartja, ilyen helyzetben nem jelent védelmet. Hogy miért épp az elmúlt 2 évre nem emlékszik, könnyen magyarázható: mert eleve fejsérülés miatt kellett átoperálni az arcát.

Michael gyakorlatilag űzött vadként kóborol, és érthető a zavartsága, mikor felfedezi, hogy a régi életének minden nyoma eltűnt - beleértve önnön fizimiskáját is. Ami érdekessé teszi a magára találást, az a dühe. Nem akar magatehetetlen lenni, nem fogadja el Devonék ráerőltetett segítségét. Ez nagyon halványan ugyan, de rábírja a csapat többi tagját, hogy ne csak emlékeket szajkózzanak, hanem hagyják őt újra felfedezni az emlékeit.
Míg a legelső részben Michael csak ódzkodott egy beszélő autópartner ellen, itt több lépcsőfokból áll, ahogy újra bízni kezd K.I.T.T.-ben. És ezt nem az emlékek mennyiségétől teszik függővé, ami szintén segíti a dramaturgiát.







2.
A szétroncsolt K.I.T.T. beindítása

A második évad első dupla-epizódját ott vágták ketté, hogy Gart Góliáttal nekirontott K.I.T.T.-éknek. Nem tudjuk, mennyi ideig hevernek ott szótlanul, de utána Michael és K.I.T.T. szó szerint megtapasztalják, hogy a világ a fejük tetejére állt. K.I.T.T. mikroprocesszorának kijelzője szakadozott és oldalra döntött, ami a dezorientáltság érzetét fokozza.

Ez az első olyan epizód, ahol Michael és K.I.T.T. tényleg kiszolgáltatott helyzetben küszködnek a túlélésükért. A térség teljesen lakatlan, sivatagos terület. Mindketten nagyon súlyosan sérültek. Itt szembesülnek a haszontalanság érzésével: K.I.T.T. magatehetetlen, Michaelnak pedig kellő műszaki ismeretei sincsenek. Hogy mindezek ellenére sikerül egy kockázatos megoldást kitalálniuk, szimpátiát ébreszt a nézőben. Garth és agyatlan monstruma győzött, a jó oldal pedig lényegében nyüglődik. És abszolút semmi érzelgős sor nem hangzik el a dialógusban.

Kísérteties látvány volt a rozoga, ide-oda rángatózó Trans-Aim a porban. Ez a panorámaötlet a klasszikus indítóképsorokból fakad, hisz ott is végig a sivatagban látjuk kocsit és vezetőjét. Az utalás sem sima kivágás, mert nappal, kiálló felületrészekkel egész más látványt nyújt. K.I.T.T. itt elvileg maximális sebességgel, 330 mérfölddel halad a porban, zárlatos műszerekkel.

Alighanem innen vehették az ötletet, hogy a 4. évadban K.I.T.T. új jellezetessége ennek az irányított változata legyen, az S.P.M. Ez az egyik vonása a sorozatnak, amit nagyon kedveltem: a régi ötleteket is úgy törekedtek újra felhasználni, hogy ne csak ismételjék őket, hanem lehetőleg továbbgondolják. Egyes esetekben ez jól működött, máskor viszont kevésbé.


  

1.
K.I.T.T. és K.A.R.R. második konfrontációja

Az első találkozás végkimenetelét nagyon összecsapták a készítők. És nemcsak azért, mert ott egy teljesen más négykerekűvel játszatták el, hogy felrobbant. De mivel K.A.R.R. elvileg csak főprogramjában különbözött akkor K.I.T.T.-től, simán lefékezhetett volna a szakadék előtt; még akkor is, ha 200 mérfölddel közeledett hozzájuk. A 2. évadban K.I.T.T. szakadékba siklása már meg volt indokolva: egy elhibázott kitérési kísérletnél Góliát ellen a rendszer meghibásodott, tehetetlenek voltak. 

Az összecsapás maga gyors lépésekkel történik. Michael és K.I.T.T. azt a szöget próbálja betájolni, amiből az ablakra szerelt reflektorokkal visszatükrözhetik K.A.R.R. egyik lézernyalábját. A "Robogó Robot" a csalinak használt páncélautóval kényszeríti ki, hogy el tudja találni a duót.
Ugyanakkor Michaelék csele is sikerül: itt komoly hiányosságnak éreztem, hogy K.I.T.T. nem végez menetközben geometriai számításokat, hogy pontosan a védőráccsal ellátott keresőfényre irányítsák vissza az egyik nyalábot. Első ránézésre egyforma eséllyel "ugranak össze" a levegőben, hisz mindkettőt érte lézertalálat. 

Nem véletlen, hogy az epizód végén K.A.R.R. roncsai között a működő központi egységet látjuk: a készítők egy 5. évad elején akarták K.A.R.R.-t fő ellenfélként szerepeltetni. De ez sosem történt meg. A 2008-as sorozatban is elővették K.A.R.R. figuráját, de az ottani inkarnációja egy merő Transzformer-másolat lett. Trehány, ízléstelen verzió volt.



Sorozat révén nem fogom külön összpontszámmal ellátni a Knight Ridert. Mai szemmel sokaknak túl idealisztikusan hat, hogy egy ügyeletes jófiú mindig szép nők társaságában old meg bűnügyeket. De Michael Knight és K.I.T.T. története a legtöbb mai TV-sorozathoz képest színesebb fő karakterekkel és érdekesebb ötletekkel, helyzetekkel operál. Nem kevésbé életképes franchise ez, mint mondjuk James Bond, vagy a Marvel Comics Vasembere, akik egyes aspektusaiban még hasonlítanak is Long/Knightra.

Végezetül: köszönetet mondok Glen A. Larsonnak, aki saját ötlete alapján hozta létre ezt az alternatív valóságot, ahol lehetséges volt emberi karaktert műszakilag teremteni egy komputernek, és mindezt a 80-as évek periódusában.



3 megjegyzés:

Mr. P írta...

Az nem savbaleset, hanem sav-merénylet volt.
Jó kis olvasmány!

Névtelen írta...

Szia! Remek összefoglaló, örömmel olvastam.

Két epizódhoz fűznék észrevételeket.
Az egyik a Veszélyes Hulladék című rész.
Amikor kiemelik KITT-et a savból, úgymond mindenét megette a méreg, de a négy gumi sértetlen! Érdekes, hogy csak a váz és a négy abroncs élte túl. Jó fajta gumik lehetnek. :)
A következő mozzanat amikor Bonnie azt mondja Michael-nek a kamionban, hogy írmagja sem maradt a memóriának, minden elpusztult kivéve a vázat, a puszta csontokat. Ebből következik, hogy a laborban, illetve utána miért emlékszik KITT a balesetére? Hiszen a szoftver megsemmisült a balesetben. A színtelen, érzelemmentes hangra az lehet a magyarázat, hogy a szoftver egy tárolt változatát építették be az új központi egységbe, ami még nincsen finomhangolva. Olyan lehet, mint amikor feltelepítem a számítógépemre a Windows-t. Az a program amit korábban használtam, de még nem szabtam személyre, nem finomhangoltam, nincsenek az igényeimhez igazítva.
A KARR visszatér című epizódban csalódás volt az elvékonyított beszédhang. Az első évadbeli szereplésekor az autó mély gépies hangja sokkal jobb volt. Mintha a hang megváltoztatásával a kocsi viselkedése is megváltozott volna. Tetszett továbbá a zöld beszédmodulátor és az ezüst szín a kocsi alján. Értem a sárga színű futófényt is, csak a történet szempontjából nehezen hihető, hogy a tengerparti homok alatt a futófény lámpái kifakultak. Az epizód végén látható épen maradt központi egység miatt reménykedtem, hogy KARR még visszatér, de ez már sohasem történik meg.
Érdekes elgondolás, hogy ki(k) talált(ak) volna rá? Hol szerelték volna össze? Ellopták volna az Alapítványtól a terveket? Hogyan, és kik? Betörés, ipari kémkedés, az egyik alkalmazott árulása? Honnét lett volna új teste KARR-nak? Hogyan küzdött volna meg KITT és KARR? KARR végleg megsemmisült volna? KITT épségben maradt volna? :)

Angelus írta...

Megköszönöm a kommentedet, jöttem válaszolni.

"Ebből következik, hogy a laborban, illetve utána miért emlékszik KITT a balesetére? Hiszen a szoftver megsemmisült a balesetben."

A dialógusok alapján viszont kiderül: a kocsiban maradt egy kis adatmennyiség épen.


"A KARR visszatér című epizódban csalódás volt az elvékonyított beszédhang. Az első évadbeli szereplésekor az autó mély gépies hangja sokkal jobb volt."

Ezzel nem értek egyet. A Trust Doesnt Rust c. filmben KARR hangja valahogy egy árnyalattal túlnyomottabb, néhol picit zihálóbb volt. A K.I.T.T. vs. K.A.R.R.-ban már kiegyensúlyozottabb és árnyaltabb volt: KARR érzéketlen prototípusból kifejezetten ember-kihasználó személyiséggé fejlődött, és nagyon örültem, hogy a legvégén mutatják, hogy túlélte az összecsapást Michael-lal és KITT-el.

"Tetszett továbbá a zöld beszédmodulátor és az ezüst szín a kocsi alján. Értem a sárga színű futófényt is,"

Hogy az érzékelő fénye elsárgult, arra egy lehetséges magyarázatot tudok adni: valamilyen kémiai folyamat eredménye, hisz a 2 év alatt a sós víz tönkretette KARR Alfa-áramköreit.


"reménykedtem, hogy KARR még visszatér, de ez már sohasem történik meg."

Biztosra veszem, hogyha nem lett volna túl költséges a sorozat folytatása, akkor egy 5. évadban viszontláttuk volna KARR-t. Az általad leírt kérdéseken én mint rajongó is elfantáziálgattam: olyasvalami szervezetet találtam volna ki KARR újjáépítésére, amely kormányzati vagy nemzetközi korporális eredetű. Ez rávilágított volna egy másik témára: hogy az Alapítvány hivatalos neve: "Alapítvány a Törvényért és a Kormányért", itt viszont fény derülhetne rá, hogy maga a kormányzat, az ország vezetése kezd korrumpálódni. Vagyis új szintre lépett volna a történet horizontja.