2016. szeptember 25., vasárnap

Förtelmes (A jeti visszatér)



"Abominable" az eredeti címe ennek a 2006-os zsebhorrornak, melyet magyarul megint sikerült a lehető legeladhatóbb csengésűvé becukrozni. Mert mégha nem is közismert, hogy 

az észak-amerikai majomember nem jeti, hanem "sasquatch", akkor is biztos sokan akadnak, akik így esténként átfutva a TV-műsort összekeverik ezt a filmet a Star Wars-zal. (Hát még, ha képet is mellékelnek a lényről, mi...?)



Átlagos horrorfilmes felállásból indulunk ki, és onnan döcögünk majd a teljes agyhalál felé. Van ez a Preston nevű, csiszolt modorú volt hegymászó, aki feleségével lezuhant a kisváros melletti Öngyilkosok Sziklájáról: a férj tolókocsiba került, az asszony szörnyet halt. Most egy kirendelt ápolóval visszatérnek a városba terápia címén. Este az ő faházukkal szomszédos házba jön 5 csaj leánybúcsúztató bulira, de egy nagy szőrös fenevad célba veszi őket. Vajon hányuk halálát kell végignéznie a nyomorék férfinak?




A filmet egy Ryan Schifrin nevű pasas írta és rendezte, továbbá a szereplőgárda érdekessége, hogy a Die Hard földhözragadt rendőrfelügyelőjét alakító Paul Gleason is játszik benne, mint a kisváros seriffje. 
Ami viszont igazán meglepett, sőt elképedtem rajta, az, hogy ezt a produkciót a Rotten Tomatoes-on 41%-ra taksálták a nézők, a kritikusok meg 62-re! Az idei Szellemirtók-reboot óta nem láttam ennyire túlpontozott vacadékot a honlap adatbázisában.


A "lapos" szó már nem fejezi ki azt, hogy a tartalom milyen irgalmatlanul sekélyes és tetszhalott! Tényleg csak az rázza fel kicsit az eseményeket, mikor a jeti egész szőrös valójában megjelenik, hogy valami durva dolgot csináljon. 

Ami valljuk be, egyáltalán nem fantáziadús: a többi agyatlan filmvilágbéli bestiához hasonlóan hörög, ténfereg, trancsíroz. 1-2 izgalmasabb momentuma is akad azért, pl. beszakítja a ház padlóját az egyik csaj után, vagy vadul rángat egy gépkocsit. 


Ne is álmodjunk karakterekről vagy jó színészi játékról, kérem! Végig csak ilyen jellegtelen, funkciótlan, külsőre emberi lénynek mondható porhüvelyek beszélnek a film alatt:
- Preston mintha paródiája lenne az Életrevalók egyik főszereplőjének: egy érzelgős ólomkatona, aki mindent ugyanazzal a riadt nyuszi képpel reagál le. Szerencsétlenkedése, hogy e-mail-en figyelmeztessen valakit a veszélyre, csak hab a tortán ehhez. 
- Amanda, a kismilliomodik filmes sikítozó szöszi. Még a háláját sem adja elő hitelesen, amiért a tolókocsis szomszédja beletolatott egy kocsival a jetibe.

- A többi barinő - vagy ha már itt tartunk az összes többi szereplő - hozzájuk hasonlóan tyúkeszű céltábla. Csekély vigaszképp láthatjuk az egyiküket levetkőzni és zuhanyozni - miközben Preston aggódva kukkolja őt a
 távcsövével.
- Preston ápolója pedig akkora egy ordenáré seggfej, hogy mást se csinál, mint cseszegeti a rábízott pácienst. Ő is megkapja a magáét, mikor Preston a neki szánt nyugtatóinjekcióval leszúrja, szundít egy hosszat, majd a jeti elleni sikertelen rohama után a dög leharapja arcát a fejéről. Na ez egy mutatósan véres, már-már "baddass" mozzanat volt.



Az említett teljes agyhalál a legvégén állít be, az ironikusnak szánt filmvégi csattanónál. Miután Prestont és Amandát mentőkocsiba paterolták, a helyi rendőrök a fák között tucatnyi jetis sárga szempárra lesznek figyelmesek. No fene: egy egész jeti falka élt az erdőben a lakosság orra előtt?!



Több szót nem is pazarlok rá: igénytelen, banális, meddő ócskaság. Arra talán használható, hogy az álmatlanságban szenvedő vagy túl sok kávét ivott nézőket kellőképp kifárassza.

Nincsenek megjegyzések: