2012. január 31., kedd

Rendőrakadémia 3. - Indul a kiképzés

Összes folytatása közül ez hasonlít leginkább a legelső Rendőrakadémia filmre. De főleg csak azért, mert utánozza a két elődjét. Ugyanazon az alapon, ahogy pl. a Superman 4. vagy a Penge 3. imitálja az ottani 1.-2. epizódokat, a Rendőrakadémia 3. szintén konkrét jeleneteket játszik el újra, szereplőket rángat vissza, és egy pofonegyszerű sztoriba rakosgatja őket.

Igazából nem sok súlya van egy ilyen Rendőrakadémia-filmnek: évente gyártanak le 1-1 újabb darabot (az 7. rész kivételével), és hol ez a színész, hol az kiválik a képletből. Nem érdekes, mennyire hasonlóak. Mégcsak azt se vesszük fel, ha egy korábbi rész történéseit a mostani ignorálja. Az ember délután megnéz egy ilyen műsort a TV-ben, és több-kevesebb sikerrel nevetni tud 1-1 poénon, a bevált tisztparódiák és/vagy szellemi társaik részéről.
Az "első generáció" újoncai mára szinte mind tiszti rangba kerültek, és ez a legérdekesebb vonása a '86-os darabnak. Látni, ahogy a régi kedvencek - Hightower, Tackleberry, Jones etc. - most oktatók, és újabb, vélhetően náluk is botcsináltább utódokat indítanak el a pályán. Röviden: vak vezet világtalant.

Mintha csak a filmet reklámozná Mahoney köszöntőbeszéde az újoncok felé. "Én is baleknak indultam." "Önök az Akadémia fennállásának legtehetségesebb újoncai." Sokat ígérő szavak. És nincs bajom azzal se, hogy 2 akadémia fenntartása megterhelő lehet egy nagyváros vezetésének. A lényeg az, hogy van a jó és a rossz intézmény, és presztízsverseny zajlik. Amelyik szalonképesebbnek bizonyul, megmarad, a másik bezár örökre.
A Lassard-akadémia pontos gonosz képmását már-már rajzfilmszerűre szabták, ami vígjátéknál egy jó pont. Legalábbis nekem, nevettetően abszurd látványt nyújtanak a Hitlerjugend-szerű, faarcú kadétok, vagy hogy Mauser és segédje Proctor milyen nevetségesen túlellenőrzik az embereiket. Ehhez a jelenethez kapcsolódik egyébként a kedvenc egysorosom a filmből: "Kivételesen rossz segget nyal."



A kevésbé fontos szereplők közül visszatér Fackler felesége: vele az első rész búcsúzkodását játsszák el fordítva: a nő igyekszik az akadémiára, és fickó küszködi végig az odautat a kocsijuk szélvédőjén. Mausert és Proctort már említettem. Proctort Mahoney személyesen is megvicceli egy piros ruhás kéjhölgy révén, akit az első részben már megismerhettünk. Proctorral szemben Blankes és Copeland teljes csalódások számomra: nem viccesek, tiszti rangjuk megszerzése örök rejtély marad számomra, és úgy egyáltalán fölöslegesen tengenek, lézengenek.
Lassard régi kiképzői közül visszahozták Callahant, aki George Martin helyett egy Nogata nevű, Mauser által kidobott cserehallgatót tanít meg, nos... egy bizonyos elfoglaltságra. És az újoncok közt van még a 2. rész lámpaárusa, Sweetchuck, valamint az őt örökké levisítozó vadember, Zed. ...Az Akadémia fennállásának legtehetségesebb... No comment.


Ez egy zsenge TV-film, tehát nagyvonalúan elfelejtkezhetünk néhány fontosabb mellékszereplőről - újra. Harris hiánya nem új. Ő és Tackleberry felesége, Kathleen említésre se kerülnek itt. Úgy látszik, ő nem elég érdekes, és csak visszahúzná a fickó humoros jeleneteit. Mausert nyilván áthelyezték, Pete Lassard, Eric öccse pedig nyilván maradt, ahol eddig. Ezeket a dolgokat csak azért teszem szóvá, mert sok mozifilm-sequel hajlamos ugyanilyen játszi könnyedséggel kidobni majd vissza előkotorni szereplőket egy franchise-ban (pl. Superman 3. kontra '4.)  


A poénok: többségük vagy gyenge vagy közepes. Az 5 számomra legélvezetesebb pillanat ezek voltak:
  1. Hooks a buszon leordítja a zajos érkezőket;
  2. Hightower órája a rendőrkutyákról;
  3. Mauser jelenete, ahol az akadémia kémkameráival büszkélkedik felettesének;
  4. Jones és oktatója harcművészeti oktatójelenete; 
  5. Callahan és Nogata első párbeszéde. "A lényeg az, hogy az elme úrrá legyen a kardon mellen."

Nagyjából ez az, amit mondani tudok a filmről. A rablótámadás a végén nevenincs tucatrablók műve volt, a vízi üldözés pedig inkább csak mozgalmas volt, mint izgalmas. Mauser pedig csak Harris másolata, humorforrásnak nagyon gyenge.


A Rendőrakadémia 3. jobb színtéren próbálkozott, de arasznyival jutott csak messzebb a 2. rész humorerősségétől. Kiszámítható komédia, vérgyenge, másolt történettel. 

Nincsenek megjegyzések: